Pin

Copacul în viaţă de pe vremea piramidelor. Cele mai longevive organisme

299
(reînnoit 14:30 14.06.2017)
Oamenii de ştiinţă folosesc anumite metode pentru a determina vârsta unor specii de copaci care trăiesc de foarte multă vreme. O echipă de cercetători din SUA au întocmit o „Lista a vechimii", care cuprinde arborii străvechi dataţi după metodele oficiale.

BUCUREŞTI, 14 iun — Sputnik. Pentru a determina vechimea anumitor specii de arbori foarte longevive, oamenii de ştiinţă apelează la mai multe metode, printre care cercetarea înregistrărilor şi menţiunilor din documente vechi.

„În primul rând, cercetăm înregistrările anterioare, pentru a află dacă un copac se afla acolo la o anumită dată. Apoi analizăm picturi şi lucrări de artă, pentru a afla dacă acel copac era prezent acolo. Şi vechile hărţi de la Ordnance Survey (agenţia naţională de cartografiere a Marii Britanii, n. r.) menţionează destul de clar arborii vechi, în special cei importanţi", a declarat pentru BBC directorul parcului dendrologic din cadrul Gradinii Botanice Kew din Londra, Tony Kirkham.

Dar cea mai cunoscută metodă pentru calcularea vârstei unui arbore este prin dendrocronologie, adică numararea inelelor din trunchiul copacului: un inel pe an de creştere.

În Statele Unite, o echipă de cercetatori au întocmit o Listă a Vechimii, în care sunt înregistraţi arborii străvechi dataţi oficial. Pe această lista au fost incluşi un smochin din Sri Lanka, vechi de cel puţin 2.222 de ani, un chiparos patagonez din Chile, de 3.627 de ani, la fel de vechi că monumentul Stonehenge, precum şi un pin din Marele Bazin din Munţii Albi din California, Statele Unite, numit Methuselah, care a ajuns la vârsta de 4.850 de ani.

Cel mai bătrân copac de pe listă este însă un pin nedenumit din aceeaşi zonă, şi are, conform datărilor, 5.067 de ani, existând pe vremea când egiptenii din Antichitate au început să ridice piramidele.

Mumie egipt
© Photo : Ministerul Antichitatilor din Egipt

Printre cele mai longevive organisme de pe pământ este şi un arbore clonal denumit „Pando", în Parcul Naţional Fishlake din Utah, Statele Unite, unde trăieşte un plop tremurător care este mare cât Vaticanul, astfel că poate fi uşor confundat cu o pădure. Copacul a crescut dintr-o singură sămânţa şi, de-a lungul multor ani, s-a format o reţea de rădăcini susţinând aproximativ 50 000 de trunchiuri de copaci.

Nu se poate stabili însă cu exactitate cât de vechi este acest copac, întrucât arborii clonali cresc în toate direcţiile şi se regenerează continuu. Totuşi, se estimează că Pando ar putea avea între câteva mii şi 80.000 de ani, scrie sursă citată.

Un alt organism inclus printre cele mai longevive de pe pământ este buretele de sticlă din Antarctica, considerat „cel mai longeviv animal", având o durată de viaţă estimată la 15.000 de ani. Totuşi, cel mai bătrân organism viu de pe Pământ, datat cu exactitate, rămâne pinul din Marele Bazin. Pando şi buretele de sticlă pot fi mult mai vechi, însă vechimea lor este presupusă pe baza unor măsurători inexacte.

299
Tagurile:
savanți, oameni de știință, piramide, Viață, Copac, SUA
Tematic
Își vinde vechiul automobil 4x4 cu ajutorul acestui videoclip
Pentru posesorii de mașini vechi: noi taxe de drum. Vezi pentru ce
Cel mai vechi stimulator de creștere din lume funcționează în România
EXLUSIV! (FOTO) Peisaje chișinăuene la Londra: piața de vechituri
LGBT

După inaugurarea lui Biden, site-ul Casei Albe a devenit susţinător LGBTQ

105
(reînnoit 19:12 21.01.2021)
Pe lângă numirea primei femei transgender în funcția de ministru adjunct, site-ul oficial al Casei Albe a fost modificat pentru a permite utilizatorilor să aleagă inclusiv un pronume non-binar.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. În timpul campaniei sale, Joe Biden a promis să protejeze drepturile comunității LGBTQ. La câteva ore după începerea mandatului său prezidențial, a apărut o primă noutate.

Astfel, site-ul Casei Albe și-a actualizat formularul de contact, permițând acum persoanelor care vor să contacteze administrația să aleagă dintre următoarele opţiuni: „ea / al ei, el /al lui, ei / al lor, altul sau prefer să nu spun”.

De asemenea, meniul permite alegerea menţiunii non-binare „Mx”.

„Anul trecut m-am plâns că a trebuit să-mi menţionez incorect sexul la recensământul din 2020. Astăzi pot selecta titlul «Mx» și pronumele «ei / al lor» pe pagina de contact a Casei Albe. Știu că nu este mult, dar este un început”, a scris un utilizator, citat de CBS News.

Alianța gay și lesbiene împotriva defăimării (GLAAD) a salutat această posibilitate pe contul său de Twitter.

​De asemenea, marți, 19 ianuarie, noul președinte a numit-o în funcția de ministru adjunct al Sănătății pe Rachel Levine, un transgender, specialist în pediatrie și psihiatrie.

„Reprezintă o alegere istorică și extrem de calificată pentru a conduce politicile de sănătate ale administrației noastre”, a afirmat Joe Biden, potrivit Sputnik France.

105
Tagurile:
LGBT, Casa Albă, Joe Biden

Загрузка...
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului

108
(reînnoit 18:49 21.01.2021)
Serghei Lavrov a condamnat decizia SUA de a include Cuba în lista statelor care sponsorizează terorismul, într-o discuție cu omologul său cubanez.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu omologul său cubanez, Bruno Rodríguez Parrilla, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a condamnat în mod categoric decizia SUA de a include Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului, se menționează într-un comunicat al MAE de la Moscova.

Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe
Пресс-служба МИД РФ

În cadrul discuției din 21 ianuarie, Lavrov și Parrilla, au discutat despre aspectele actuale ale dezvoltării parteneriatului strategic bilateral, inclusiv în sfera economică și comercială. Diplomații și-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperare în sectoarele prioritare.

Ministrul rus a subliniat unitatea pozițiilor în susținerea obiectivelor și principiilor de bază ale Cărții ONU, în respingerea practicii aplicării unor sancțiuni unilaterale care contravin normelor dreptului internațional.

“A fost reiterată poziția solidară și necesitatea anulării imediate a blocadei comerciale și financiare la care este supusă insula de către SUA. Serghei Lavrov a condamnat în mod categoric decizia Washingtonului de includere a Cubei în lista americană a statelor care sponsorizează terorismul”, anunță diplomația rusă.

Departamentul de Stat al SUA a inclus în luna ianuarie Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului “pentru susținerea în mai multe rânduri a acțiunilor de terorism internațional și adăpostirea teroriștilor”. Parrilla a calificat acest gest drept unul ipocrit și cinic, acuzând SUA de oportunism politic.

108
Tagurile:
Cuba, SUA, Serghei Lavrov
Tematic
Miniştrii Teodorovici şi Pintea, în Cuba: „Am fost pentru copiii acestei ţări”
Cuba are un nou lider
Expert: Drept răspuns, Rusia și-ar putea înființa o bază în Cuba
Diplomați americani - îmbolnăvire subită și misterioasă în Cuba
(VIDEO) Categorie maximă: Uraganul Irma - dezastru în Cuba
SUA nu recunosc referendumul constituțional din Cuba
Lavrov, despre declaraţia "Zile numărate pentru Maduro" - Cuba, Nicaragua sunt următoarele
Încă un dezacord UE-SUA: Europa sprijină Cuba împotriva Washingtonului
„Astăzi, Venezuela, mâine, Iran? Cuba?”: propaganda pentru război a Washingtonului

Загрузка...
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

0
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

0
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...