Monumentul Republicii

Lumea întreagă privește cu groază către Turcia - e gata de război!

1416
(reînnoit 13:18 14.06.2017)
Turcia e gata de deschiderea celui de-al doilea front, în opoziție cu forțe locale dar și cu interesele marilor puteri

BUCUREȘTI, 14 iun — Sputnik. Ieri, președintele Recep Erdogan a făcut o declarație tranșantă, care vizează cea mai importantă problemă de la fruntariile Turciei — Kurdistanul. "Referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian o greșeală și o amenințare pentru integritatea Irakului", a spus Erdogan.

De fapt, chiar dacă autoritarul comandant suprem al celei de-a doua armate din NATO ca putere, după SUA, se referă formal la Irak, toată lumea știe că Turcia nu dorește (re)apariția unui stat kurd nicăieri în zona Orientului apropiat sau a Caucazului, la frontiera turcă și nici chiar într-o vecinătate mediu depărtată.

Erdogan a făcut apelul "pentru integritatea Irakului", prevenind astfel lumea întreagă asupra intenției anunțate de liderul kurd Massoud Barzani de a organiza pe 25 septembrie un referendum pentru independența Kurdistanului irakian.

Evident, și Bagdadul se opune unei asemenea intenții secesioniste, care ar lipsi Irakul de unele dintre cele mai bogate teritorii în petrol, dar problema este atitudinea ambiguă a SUA. Americanii susțin unele miliții kurde. Susținuți sau nu de SUA, kurzii au luptat cu eroism împotriva teroriștilor islamiști, oprind chiar pătrunderea acestora pe teritoriul turc, în perioada dinaintea intervenției armatei ruse.

Istoria acelei perioade consemnează că Statul Islamic și rebelii așa-ziși sirieni islamiști, susținuți și antrenați de CIA, aveau sub control o mare parte din Siria, și numai extraordinara bravură a luptătorilor kurzi — printre care s-au evidențiat și și-au dat viața multe femei soldați — au stopat avansul ISIL, când acesta părea de nestăvilit. Practic, kurzii au întors pe străzile ultimului oraș de la granița turcă (Kobane) o bătălie ca și pierdută, întrerupând șirul victoriilor teroriștilor. Însă, imediat ce kurzii au încercat o regrupare a forțelor pentru contratac, retrăgându-se tactic și intrând pe teritoriul turc, au fost atacați de efective al armatei turce.

Relațile conflictuale dintre Turcia și separatiștii kurzi datează încă din 1984 și, după unele cifre, s-a soldat până acum cu peste 40.000 de morți. Kurzii, populație antică în mare parte musulmană, dar având și un important procent de creștini, numără circa 30 de milioane de indivizi. Kurzii au dat mari personalități istoriei, printre cel mai important conducător militar al lumii islamice, Saladin, (Salah ad Din) cel care a cucerit Ierusalimul de la cruciați.

(Descriere FOTO: Femei soldați kurde. Fotografie document din 2015, Kobane, Siria, unde peste 50% din voluntarii kurzi au fost murit respingând atacul ISIS).

În trecut, tentativele de redobândire a unui statut oficial în nordul Irakului au fost reprimate de Saddam Hussein, inclusiv prin utilizarea armamentului chimic. De precizat însă că dictatorul irakian a ales aceste arme pentru a nu pune în pericol câmpurile petroliere ce puteau lua foc dacă s-ar fi folosit armament convențional — fapt care ar fi putut genera un adevărat genocid al kurzilor. Ironia istoriei face ca Saddam, cel care a reprimat dorința statală kurdă, să fie originar din același oraș, Tikrit, ca și marele conducător kurd Saladin.

Anul trecut, Turcia a declanșat o operațiune militară în nordul Siriei, susținută de aviație și blindate, împotriva milițiilor kurde, acționând, dar și împotriva ISIS. În momentul de față, Turcia are o atitudine opusă comunității arabe și SUA în privința Qatar, armatele turce înființând chiar o bază militară în statul izolat de comunitatea arabă.

În condițiile în care în ambele zone, atât în Qatar cât și în Kurdistanul istoric, Turcia e gata de a interveni militar, iar în ambele situații atitudinea Ankarei este contrară fie intereselor SUA, fie a ambițiosului "NATO arab", probabilitatea unor confruntări militare este foarte mare.

În acest context, puterile regionale, în primul rând Rusia, dar și Iran, manifestă o atitudine de espectativă; dar, în cazul izbucnirii și extinderii unuia dintre conflicte, este greu de presupus că nu vor avea un cuvânt de spus.

1416
Alegeri prezidențiale în Belarus

Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus

91
Duminică, în Republica Belarus se desfășoară alegerile prezidențiale - în cursa pentru funcția de șef al statului s-au înscris cinci candidați, printre care și actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 9 aug – SPUTNIK. Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători, informează RIA Novosti.

Alegerile prezidențiale din Belarus se desfășoară corect, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Kobițki, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

”Am vizitat multe regiuni, orașe. Îi ascultăm pe toți cei implicați în procesul de monitorizare. Trebuie menționat că nu am primit nicio observație în aceste zile”, a adăugat el.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Au fost create secții în unitățile militare (13 la număr), sanatorii, dispensare, case de odihnă, spitale și alte organizații de sănătate care oferă asistență medicală în condiții de staționare (231). În acestea, comisiile electorale pot declara votarea închisă și mai devreme de ora 20.00, dacă toți alegătorii incluși în listă au votat.

În plus, există posibilitatea de a vota de acasă pentru cei care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu vor putea veni la secția de votare în ziua alegerilor. În acest scop, comisia locală nu trebuie să aibă mai mult de trei urne portabile. Confirmarea oficială a motivelor incapacității de a veni la secția de votare nu este necesară.

Cetățenii votează la locul de reședință permanent sau temporar. Alegătorii pot vota și în cazul în care locuiesc temorar în altă parte decât acolo unde își au viza de reședință, însă sunt obligați să prezinte comisiei unui contract de închiriere a unui imobil.

Alegătorii infectați cu noul coronavirus și pentru tratamentul în ambulatoriu vor vota pe 9 august la secțiile de votare din spitale unde vor fi transportați sau de acasă. Contactele de prim nivel cu purtătorii virusului, care se autoizolează, vor vota, dar cu respectarea obligatorie a măsurilor de protecție.

Din cauza pandemiei coronavirusului, vor fi luate măsuri preventive în secțiile de vot: membrii comisiilor, observatorii și alegătorii trebuie să poarte măști, secția trebuie ventilată și igienizată în mod regulat, distanța socială va fi asigurată și, dacă este posibil, se vor separa fluxurile de intrare și de ieșire din incintă.

Este planificat ca alegătorul să-și prezinte pașaportul într-o formă extinsă, arătând paginile necesare, fără a-l preda unui membru al comisiei de secție.

Cinci persoane s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Alegerile vor fi recunoscute ca fiind valabile dacă mai mult de 50% din cetățenii incluși în liste vor participa la scrutin. Pentru a fi ales, președintele Belarusului, este necesară să obțină peste 50% din voturile exprimate care au participat la vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91

Загрузка...
Frontiera dintre Slovenia și Italia

Italia menține obligația de izolare pentru românii și bulgarii care intră în țară

779
Obligația de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din România și Bulgaria a fost extinsă de Italia până pe 7 septembrie.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Se prelungește carantina în Italia pentru persoanele care vin din România și Bulgaria. Decretul a fost publicat deja în Gazeta Oficială.

Pentru italieni, România reprezintă o țară cu risc crescut din punct de vedere epidemiologic. Autoritățile au decis, în scopul evitării importării unor noi focare de coronavirus, prelungirea până pe 7 septembrie a obligației de izolare la domiciliu a tuturor persoanelor care au avut contact cu România.

Mai mult decât atât, în momentul în care vor intra în Italia, persoanele respective urmează să completeze un formular cu adresa și numărul de telefon la care vor fi verificate periodic.

De asemenea, există posibilitatea ca unele regiuni să introducă măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

Una dintre acestea este Regiunea Lazio. Aceasta a decisă să testeze pe cât posibil românii care sosesc cu autocarele din România.

Testarea a fost inițial voluntară. A fost organizată în gara Tiburtina.

În urma unor suspiciuni apărute în presa italiană privind evitarea controalelor de către români, autorităţile sanitare au organizat punctele de testare direct pe autostradă, la intrarea în Roma, informează stiripesurse.ro.

În data de 7 august 2020 au fost testați pasagerii a trei autocare românești. Din fericire, toți au fost negativi la anticorpii virului SARS-CoV-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

779
Tagurile:
Izolare, Italia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Olga Buzova

VIDEO: Buzova a arătat cum se odihnește în Sochi și dansează în bikini

0
Cântăreața și prezentatoarea TV Olga Buzova le-a arătat abonaților cum se odihnea la Sochi. Anterior ea anunțase că a zburat în stațiune pentru a sărbători aniversarea relației sale romantice cu bloggerul video David Manukyan (Dava M).

Vedeta a postat multe imagini pe Instagram. La una dintre ele, de exemplu, Buzova a cerut publicului, pe care l-a numit „fetele mele”, săi evalueze noul costum de baie.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Cântăreața a făcut o altă poză la spa, lângă un câine. În comentariu, ea și-a amintit de ziua de pomenire a Sfântului Pantelimon, le-a spus abonaților istoria sărbătorii și i-a îndemnat să facă mai multe fapte bune, să trăiască cu inima curată, să aibă grijă de sănătate și să practice sport.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Buzova a arătat și un „costum neobișnuit de feminin”, făcând o poză pe fundalul unor bârne și copaci denși. Într-un comentariu la publicație, Manukyan i-a amintit iubitei sale că este „cea mai frumoasă fată”.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Interpreta nu a uitat de o altă rețea de socializare - TikTok. Buzova a dansat incendiar în bikini pe melodia grupului „Time and Glass”.

 

​De asemenea, a postat o poză într-un alt costum de baie, îndemnând abonații să privească mai mult în stories - acolo Buzova a filmat cum hrănește un câine, ia masa, „călărește” un iaht și petrece timpul cu Manukyan.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Olga Buzova

Загрузка...