Kim Jong-un

Coreea de Nord se va enerva, dar și SUA au pierdut

276
Acțiune care afectează Coreea de Nord, dar diplomația Washington-ului a suferit o înfrângere - China a făcut jocurile

BUCUREȘTI, 3 iun — Sputnik. Mai multe persoane și instituții din Coreea de Nord au fost ținta unor critici în cadrul ultimei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU. Regimul de Phenian a efectuat zeci de lansări de rachete, dar și două teste nucleare de la începutul lui 2016, iar acum încearcă să pună la punct o rachetă balistică intercontinentală — existând temerea că ar putea să lovească (nuclear) teritoriul SUA — dar, în pofida cererilor repetate ale comunității internaționale, continuă programul de înarmare.

După ce ONU a adoptat anul trecut două rezoluții vizând sancțiunile economice împotriva Coreii de Nord, prin rezoluția de ieri sunt vizați 14 responsabili nord-coreeni. Sancțiunile includ blocarea conturilor și bunurilor, dar și interdicția de a călători în afara granițelor RPD Coreeană. Textul rezoluției a fost adoptat în unanimitate — inclusiv cu votul Chinei, aliatul Phenianului.

Câteva delalii interesante în legătură cu rezoluția. În primul rând, nu este cunoscută exact nici identitatea, nici funcția ocupată de unele dintre pesoanele sancționate. Cazul cel mai elocvent este al lui Cho Il-U, presupusul șef al serviciilor secrete coreene.

Celelalte persoane fac parte din conducere partidului comunist din Coreea de Nord și conduc sau răspund de societăți care ar avea ca obiectiv achizițiile programului de înarmare. Până la actuala rezoluție, 39 de persoane fizice și 42 juridice din RPD Coreeană erau pe listele sancțiunilor internaționale, informează Agerpres.

Alt element interesant este că la ședința Consiliului de Securitate au fost respinse mai multe sancțiuni cerute de SUA, printre care embargoul petrolier, interzicerea comerțului maritim, dar și restricții privind angajarea nord-coreenilor în străinătate.

În prealabil, Washington-ul a discutat cu Beijin-ul despre aceste sancțiuni, dar chinezii au respins pretențiile americane insistând pe reluarea dialogului cu Coreea de Nord. În acest sens, se poate spune că recenta ședința a CS a consemnat o înfrângere a diplomației SUA. Este de menționat că demersurile privind extinderea sacțiunilor privind dreptul la muncă în străinătate al nord-coreenilor, dincolo de rezoluțiile CS sau ONU, este discutată în mai multe cancelarii europene, inclusiv la București.

276
Tagurile:
SUA, Coreea de Nord
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (221)
Tematic
Seoul confirmă antrenamentele comune cu SUA. Ce promite Coreea de Nord
Ultima oră - Coreea de Sud acuză: Kim Jong-un a trimis un OZN!
De câteva ore, Coreea de Nord a decis "să treacă rapid, la scară largă"
SUA au trimis un nou portavion spre Coreea, dar nu din cauza Phenianului
SUA trimite cel de-al doilea portavion în Coreea, după testarea rachetelor RPDC
Coreea de Nord a speriat lumea - a folosit un tip nou de rachetă
Coreea de Nord a lansat o rachetă ce nu a putut fi identificată
Coreea de Nord admite dialogul cu SUA

Загрузка...