Președintele rus, Vladimir Putin și președintele francez, Emmanuel Macron

Dacă Franța decide renunțe la sancțiunile anti-ruse. Oferta lui Putin

548
La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul francez Emmanuel Macron la Paris. Putin a devenit primul lider străin care a vizitat capitala franceză pentru discuții cu noul președinte al celei de-a Cincea Republici.

BUCUREȘTI, 31 mai — Sputnik. Emmanuel Macron a subliniat că niciuna dintre provocările cu care se confruntă astăzi lumea nu poate fi rezolvată fără a dialoga cu Moscova, transmite Sputnik International.

"Ceea ce este important în istoria noastră comună care sărbătorește astăzi 300 de ani este dialogul dintre Franța și Rusia care nu s-a oprit niciodată… Niciuna dintre cele mai importante provocări cu care ne confruntăm astăzi nu poate fi rezolvată fără dialogul cu Rusia. Asta ne ajută să modelăm viitorul comun", a declarat președintele francez la conferința de presă comună cu Putin.

Macron a caracterizat schimbul de opinii cu Putin drept deschis și sincer. Cei doi lideri au discutat despre o gamă largă de probleme, inclusiv despre conflictul în curs de desfășurare din estul Ucrainei.

"Am vorbit astăzi în special despre relațiile noastre bilaterale, am discutat despre diferite probleme, am încercat să găsim un teren comun", a declarat Putin jurnaliștilor.

Macron a declarat că a discutat cu Putin despre punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, adăugând că ar trebui organizate noi discuții privind situația din Ucraina, în formatul Normandiei.

"Am discutat, de asemenea, detaliile punerii în aplicare a acordului de la Minsk. Mi-am exprimat dorința de a avea un schimb de opinii cu Germania și Ucraina, în formatul Normandia. Acesta este procesul care trebuie să continue", a spus președintele francez.

Între timp, înainte de discuțiile de la Palatul Versailles, Macron a subliniat că Parisul se va angaja într-un "dialog fără concesii" cu Moscova. Sputnik France a cerut lui Xavier Moreau, analist politic și fondator al think tank-ului Stratpol, informații despre obiectivele Rusiei și Franței în Ucraina și despre viitorul cooperării bilaterale privind conflictul.

"În ceea ce privește o abordare realistă a politicii, dacă Macron dorește să protejeze numai interesele Franței [în politica sa externă], atunci Franța nu are interese în Ucraina. Astfel, această problemă poate fi compromisă de Macron pentru o relație bună cu Rusia. Parisul este interesat să lucreze cu Moscova în termeni strategici și economici", a spus Moreau.

Vizita președintelui rus, Vladimir Putin, la Paris
Пресс-служба Президента РФ

Expertul a menționat că succesul cooperării franco-ruse depinde de capacitatea Franței de a putea să elaboreze o politică externă independentă.

„Putin ar putea să considere Franța drept partener sau poate continua să vorbească direct cu Washingtonul și Berlinul. În ultimii ani, Franța a urmat Statele Unite și Germania în politica sa externă, iar acum Moscova crede că discuțiile cu Parisul sunt o pierdere de timp", a spus Moreau.

Comentând chestiunea sancțiunilor economice anti-ruse, expertul a fost foarte precaut în prognozele sale cu privire la posibila îndepărtării lor.

"Numai timpul va spune ceea ce gândește cu adevărat Macron. Când a vizitat Rusia ca ministru al economiei Franței a dorit să fie ridicate sancțiunile", a subliniat Moreau.

El a reiterat că situația va depinde de modul în care Emmanuel Macron va aborda politica externă a Franței. Dacă va fi independent în decizii sau dacă va "acționa ca ministru al lui Merkel".â

"Este clar că dacă Franța spune NU sancțiunilor, acestea nu vor fi prelungite sau vor fi păstrate de anumite țări pe bază unilaterală, însă nu vor exista sancțiuni la nivel european. Desigur, Germania nu va ține sancțiuni împotriva Rusiei dacă Franța le elimină, pentru că Berlinul nu dorește să piardă piața Rusiei în favoarea Parisului", a sugerat Moreau.

Mai mult, analistul a subliniat faptul că Macron poate folosi eliminarea posibilă a sancțiunilor anti-ruse ca instrument de instaurare a păcii în Ucraina.

"Dacă Macron ridică sancțiunile, conflictul din Ucraina se va încheia", a încheiat analistul francez.

Potrivit lui, există anumite forțe care impulsionează continuarea conflictului și construirea unui zid între Rusia și Europa, iar dacă se elimină sancțiunile, părțile își vor pierde interesul pentru continuarea conflictului.

548
Tagurile:
ofertă, Vladimir Putin, Franța
Tematic
Vladimir Putin efectuează o vizită de lucru la Paris
Macron a amenințat de față cu Vladimir Putin
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

93
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

93
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...
Alimente sănătoase

OMS lămureşte dacă noul coronavirus poate fi transmis prin alimente

55
(reînnoit 19:30 14.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății a explicat dacă noul coronavirus poate fi transmis prin alimente, după ce China a anunțat că a descoperit urme ale virusului pe produse alimentare importate.

BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), coronavirusul nu se transmite prin alimente.

„Nu credem că [noul] coronavirus poate fi transmis prin alimente (…). Dacă am înțeles corect, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii de ambalaje și a găsit foarte puține, mai puțin de zece pozitive”, a explicat omul de ştiinţă Maria Van Kerkhove, citat de Sputnik France

„Oamenii nu trebuie să se teamă de mâncare”

Totuşi, „știm că [virusul] poate rămâne pe suprafețe un timp” și „am transmis instrucțiuni, prin FAO [Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite], cu privire la manipularea și lucrul cu alimentele”, astfel încât lucrătorii din sectorul alimentar să fie în siguranță în mediul lor de muncă, a adăugat șeful unității pentru boli emergente din cadrul OMS.

„Oamenii nu trebuie să se teamă de alimente, nici de ambalajele alimentare, nici de lanțurile alimentare”, a declarat Michael Ryan, coordonatorul situațiilor de urgență în sănătate la Organizația Mondială a Sănătății.

„În ceea ce privește Covid-19, mâncarea noastră este sigură. Nu există informații convingătoare cu privire la ideea că alimentele sau lanțurile alimentare ar participa la transmiterea virusului”, a mai spus acesta, amintind însă de măsurile de precauție obișnuite („spălatul mâinilor”, „gătitul mâncării”).

Pe 13 august, autoritățile chineze au anunțat că au găsit urme de virus, în timpul unui control de rutină, pe mostre de aripi de pui înghețate, dar și pe ambalaje cu creveți din Ecuador.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
Alimente, OMS
Tematic
Avertisment OMS: vara nu îi protejează pe oameni de coronavirus
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată
OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19

Загрузка...