Iran

Iranul lansează noi acuzații la adresa SUA după vizita lui Trump în Arabia

120
(reînnoit 14:23 22.05.2017)
Iranul acuză Statele Unite de faptul că vinde arme către "teroriștii periculoși" din Orientul Mijlociu și răspândește "iranofobia" pentru a încuraja statele arabe să cumpere arme.

BUCUREȘTI, 22 mai — Sputnik. Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Externe, Bahram Qassemi, a acuzat Statele unite că livrează arme grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu, informează news.com.au.

"Încă o dată, prin pretențiile sale repetitive și neîntemeiate despre Iran, președintele american a încercat să încurajeze țările din regiune să cumpere mai multe arme prin răspândirea iranofobiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Bahram Qassemi.

Președintele american Donald Trump a încheiat vizita din Arabia Saudită unde au fost semnate tranzacții de arme în valoare de aproape 110 miliarde de dolari.

Trump a cerut liderilor arabi și islamici să se unească pentru a învinge militanții islamici și a declarat că Iranul "a declanșat, timp de decenii, incendiile conflictelor și terorismului sectar".

Ministrul Qassemi a declarat că Washingtonul "a revigorat teroriștii din regiune prin politicile sale ostile" și "ar trebui să oprească vânzarea de arme către teroriști periculoși".

El a spus că SUA și aliații săi "trebuie să știe că Iranul este o țară democratică, stabilă și puternică" și că promovează "pacea, bun vecinătate și crearea unei lumi opuse violenței și extremismului".

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a susținut un acord nuclear cu Statele Unite și alte cinci puteri majore în 2015, care au dus, anul trecut, la ridicarea majorității sancțiunilor împotriva Iranului, în schimbul restricțiilor privind programul nuclear al Teheranului.

Statele arabe din Golf și-au exprimat sprijinul acordului, dar se tem că ridicarea sancțiunilor ar permite Teheranului să urmeze politici destabilizatoare în Orientul Mijlociu.

120
Tagurile:
vizită, acuzații, Donald Trump, Arabia Saudită, Iran, SUA
Tematic
Rusia, Turcia și Iran semnează Memorandumul privind Siria
Iranul tinde spre o alianță cu Rusia în Orientul Mijlociu
Vicepreședintele SUA Mike Pence: Iranul nu va fi niciodată o putere nucleară
Iranul se pregătește de război
Trump: Iranul se joacă cu focul, nu voi fi la fel de draguţ precum Obama

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

58
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

82
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

82
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...