Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un

De câteva ore, Coreea de Nord a decis "să treacă rapid, la scară largă"

679
(reînnoit 10:22 22.05.2017)
Kim Jong-Un: "Aprob desfășurarea acestui sistem de armă, datele tactice și tehnice sunt conforme cererilor Partidului"

BUCUREȘTI, 22 mai — Sputnik. În această dimineață, Coreea de Nord a confirmat "succesul" unui nou test cu o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, care este "gata pentru a fi utilizată în operațiuni militare", au anunțat autoritățile de la Phenian prin intermediul agenției oficiale KCNA.

În cursul zilei de duminică, lumea întreagă a fost șocată la auzul efectuării unui nou test de către Coreea de Nord, care a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune din zona coastelor nor-estice ale peninsulei. Racheta a căzut după un parcurs de cca 500 kilometri, în Marea Japoniei, în afara zonei comerciale.

Este al doilea tir în decurs de o săptămână, primul fiind exact acum șapte zile, când o rachetă de tip Hwasong-12 a parcurs circa 700 de kilometri, căzând tot în zona neutră a Mării Japoniei.

Și tirul de ieri a fost supervizat direct de liderul nord-coreean Kim Jong-Un care a aprobat după test "desfășurarea acestui sistem de armă". Racheta Pukguksong-2 este o versiune terestră, existând și o variantă care poate fi lansată de pe un submarin.

Kim Jong-Un a declarat că "Datele tactice și tehnice sunt conforme cererilor Partidului, iar acest tip de rachetă trebuie să fie produs rapid la scară largă pentru a înzestra forța strategică a armatei populare coreene", citează KCNA.

Menționăm că acesta a fost al 11-lea test balistic de la începutul anului 2017, în 2016 fiind efectuate zeci de tiruri dar și două teste nucleare. Există posibilitatea ca în perioada următoare, Phenian-ul să procedeze la un nou test nuclear.

Mai mult, din datele comunicate de autorități, Coreea de Nord depune eforturi susținute pentru a pune la punct o rachetă balistică intercontinentală. Aceasta ar fi capabilă să transporte o încărcătură nucleară inclusiv pe teritoriul american. În trecut, Coreea de Nord a procedat la două teste cu rachete cu rază lungă de acțiune. În privința unei rachete care să pună în pericol teritoriul SUA, președintele american a declarat că "Aceasta nu se va întâmpla".

Imediat după efectuarea acestui nou test, au avut loc reacții internaționale. Cel mai dur masaj a venit din Japonia, cabinetul premierului Yoshihide Suga declarând că Tokio "nu poate tolera aceste acte repetate de provocare", transmite Reuters. Reacții dure au avut și SUA și Coreea de Sud. De altfel, la cererea acestor trei state, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marți, într-o ședință de urgență cu uşile închise pentru a discuta situația creată după ultimul test nuclear.

679
Tagurile:
Coreea de Nord
Tematic
Coreea de Nord admite dialogul cu SUA
Coreea de Nord dorește ca SUA să-și ceară scuze în mod public. Vezi de ce
BREAKING: Coreea de Nord a acuzat SUA de tentativă de omor a lui Kim Jong-Un
Două bombardiere strategice SUA peste Coreea, Phenian e gata de luptă
Coreea cere ajutorul statelor asiatice. SUA amenință cu un "conflict major"
Trump: e foarte posibil un război de proporții cu Coreea de Nord
(VIDEO) Coreea de Nord a arătat cum va distruge obiectele militare ale SUA
Lavrov: situația din Coreea de Nord, "plină de consecințe catastrofale"

Загрузка...