top secret

Planul secret al Franței de a "proteja Republica" dacă Marine Le Pen câștiga

166
(reînnoit 17:55 19.05.2017)
Franța avea un plan secret de a "proteja republica" dacă Marine Le Pen câștiga alegerile prezidențiale, pe fondul temerilor legate de "violența extremă".

BUCUREȘTI, 19 mai — Sputnik. Planul de urgență "Protejați Republica" a fost elaborat de un mic grup de miniștri, șefi de stat și funcționari publici de rang înalt, scrie The Telegraph.

Planul ar fi fost lansat dacă Le Pen ar fi ajuns la palatul Elysée, potrivit revistei L'Obs, citând trei surse anonime.

"A fost ca o rachetă cu mai multe etape. Filozofia și imperativul absolut au fost menținerea păcii, respectând totodată regulile noastre constituționale", a declarat o sursă.

Temându-se de "violența extremă" din partea protestatarilor de stânga în cazul unei victorii a lui Le Pen deoarece țara s-ar fi aflat "la marginea haosului", planul ar fi dus la "înghețarea" situației politice prin convocarea Parlamentului într-o sesiune de urgență și menținerea primului ministru în exercițiu până la alegerile parlamentare.

Le Pen ar fi fost obligată să "coabiteze" cu un guvern și cu un prim-ministru dintr-un alt partid, pe care ar fi putut să îl schimbe doar dacă ar fi câștigat o majoritate parlamentară.

Chiar înainte de prima rundă de votare din 23 aprilie, o notă confidențială întocmită de serviciile de informații a arătat că "fără excepție, fiecare direcție de siguranță publică locală și-a exprimat îngrijorarea", potrivit Le Parisien. Calificarea ei pentru a doua rundă a determinat scene violente în unele orașe franceze.

Parlamentul ar fi fost rechemat pentru miercuri după cea de-a doua rundă din 7 mai pentru a discuta despre "criza națională și izbucnirile de violență" provocate de victoria doamnei Le Pen, se arată în raport.

"Țara s-ar fi oprit și guvernul ar fi avut doar o prioritate, asigurând securitatea statului", a declarat o sursă pentru L'Obs.

În cele din urmă, Emmanuel Macron a câștigat confortabil a doua rundă, cu 66% din voturi, provocând doar câteva proteste care implică grupuri anti-capitaliste și anarhiste în anumite orașe din Franța, inclusiv în Paris.

"Am ales să subliniez temerile foarte importante pe care le-am avut cu privire la politicile pe care domnul Macron intenționează să le urmărească. Am făcut-o cu spirit, cu pasiune, poate cu mult duh și cu prea multă pasiune", a recunoscut Le Pen.

Doamna Le Pen a mai spus că planul ei de a scoate Franța din euro a fost un obstacol.

"Sunt foarte conștientă că problema monedei euro a îngrijorat considerabil francezii, chiar și într-un mod aproape irațional, dar este un fapt. Deci, trebuie să ținem cont de asta", a mai spus ea.

Între timp, numărul doi din partid, Florian Philippot, și-a format propria mișcare "patriotică".

166
Tagurile:
Plan secret, Emmanuel Macron, Franța
Aur

Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK

48
(reînnoit 19:55 02.07.2020)
Justiția britanică a respins cererea Venezuelei de returnare a aurului păstrat în Banca Angliei, sub pretextul că președintele legitim al republicii bolivariene ar fi Guaido.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik. Înalta Curte din Londra l-a declarat pe Juan Guaido președinte legal al Venezuelei, respingând în acest fel solicitarea înaintată de Caracas de returnare a lingourilor de aur, în valoare de 930 milioane de euro, care se păstrează în Marea Britanie. Autoritățile intenționau să utilizeze aceste resurse pentru combaterea pandemiei.

“Guvernul Maiestății Sale îl recunoaște pe Guaido în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Prin urmare, nu îl recunoaște pe domnul Maduro”, se spune în decizia instanței, care a examinat litigiul dintre Banca Venezuelei și Banca Angliei.

Banca Centrală a Venezuelei a anunțat că va ataca această decizie. Reprezentantul ei a declarat că poziția justiției britanice este una absurdă.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, agenția Bloomberg a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că Banca Angliei a refuzat să întoarcă autorităților de la Caracas 1,2 miliarde de dolari în formă de aur. O sursă, identitatea căreia nu este dezvăluită, a declarat agenției că decizia de a refuza returnarea aurului a fost luată după ce oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, au exercitat presiuni asupra colegilor lor britanici, pentru ca aceștia să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la activele lui din străinătate. Ulterior, Maduro a declarat în că Banca Angliei se păstrează peste 80 tine de aur, care aparțin statului venezuelean.

De asemenea, în presă s-a strecurat informația că Guaido a solicitat premierului britanic de atunci, Theresa May, să nu returneze guvernului lui Maduro lingourile de aur.

La începutul anului trecut în Venezuela au izbucnit acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În contextul dezordinilor de stradă, președintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal președinte interimar al țării. Un șir de state occidentale, în frunte cu SUA, au declarat că îl recunosc pe Guaido în calitate de noul șef al statului. La rândul lui, Maduro a declarat că șeful parlamentului este o “marionetă a SUA”. Rusia, Chiar și alte state l-au susținut pe Maduro în calitate de președinte legitim al țării. Moscova a declarat că “statutul de președinte” al lui Guaido nu există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Nicolas Maduro, Juan Guaido, Marea Britanie, aur, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela
Tematic
Venezuela declară stare de urgență în sectorul energetic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Un expert rus explică de ce SUA are nevoie de o blocadă impusă Venezuelei
Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără
Venezuela vrea să recupereze aurul blocat de Marea Britanie pe fondul pandemiei de Covid
Maduro, lecție dură pentru Bruxelles: ”Ajunge! Aveți 72 de ore pentru a părăsi Venezuela!”

Загрузка...
Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán

Ungaria nu primește cetățeni din țări extra-UE cu excepția Serbiei

44
(reînnoit 19:54 02.07.2020)
Premierul Viktor Orban nu acceptă țări extra-comunitare de pe lista de țări sigure propusă de UE, cu excepția Serbiei, invocând rațiuni de siguranță sanitară.

BRUXELLES, 2 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Viktor Orban a declarat astăzi că Ungaria nu se va conforma unei cereri a Uniunii Europene de a adăuga ţări terţe pe o "listă sigură' de destinaţii pentru călătorii, excepţie făcând Serbia.

Cele 27 de ţări membre ale UE au aprobat acum două zile călătoriile de agrement sau de afaceri pentru cetăţenii din 14 ţări din afara blocului comunitar, într-o acţiune care vizează sprijinirea industriei turismului comunitar.

Aceste ţări ”sigure” sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

"Pentru moment, nu putem susţine cererea UE din cauză că aceasta ar veni împotriva intereselor poporului ungar în materie de asistenţă medicală", a declarat premierul Orban într-o înregistrare video postată astăzi pe pagina sa de Facebook.

Ungaria a făcut totuși excepție pentru Serbia, unde trăiește o importantă minoritate etnică maghiară.

Italia, care înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de deces din cauza COVID-19 în lume, şi-a exprimat de asemenea rezerve şi a declarat că ar urma să menţină restricţiile de carantină pentru toate naţiunile care nu fac parte din spaţiul Schengen de circulaţie liberă.

Pentru persoanele care tranzitează Ungaria spre alte ţări, Budapesta va restabili "coridorul umanitar" care a fost instituit în timpul vârfului primului val al pandemiei în Europa, a mai spus Orban.

"Oricine va călători prin Ungaria va trebui sa utilizeze acest coridor", a indicat premierul. "Nu vor avea voie să părăsească această cale şi vom menţine controale stricte la frontieră", a avertizat el.

Până ieri, în Ungaria s-au înregistrat 4.157 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și 586 decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Serbia, Viktor Orban, Ungaria
Tematic
Ungaria aprobă investițiile în construcția extinderii Turkish Stream
Iohannis contrează PSD pe relația cu Ungaria și cere intervenția CCR
Ludovic Orban recunoaște efectele benefice ale normalizării relației cu Ungaria
Orban: Sistemul de sănătate din Ungaria a gestionat mai bine epidemia decât cele din Vest
După Bulgaria, și Ungaria a semnat cu Gazprom pentru gaz ieftin

Загрузка...