BUCUREȘTI, 7 mai — Sputnik. Potrivit sondajelor exit poll, Emmanuel Macron a fost ales președinte al Franței, învingând-o detașat pe contracandidata sa, Marine Le Pen.
Imediat după ora 21.00 (ora României), Reuters a publit un exit poll de 65% pentru Macron, 35% pentru Le Pen, France Presse apreciază procebtajul lui Macron între 65,5 și 66,1%.
Absenteismul la vot a fost ridicat pentru alegerile prezidențiale fiinde situat între 25,3% și 27%.
Potrivit agenției DPA, Marine Le pen l-ar fi sunat pe Emmanuel Macron, felicitându-l pentru victorie. Pe pagina sa de Facebook, candidata naționalistă nu a postat nici un comentariu, în schimb, la doar câteva minute după închiderea urnelor a postat un afiș cu un sigur cuvânt: "Merci". În schimb, câștigătorul nu a transmis depcamdată nimic.
Din informațiile noastre, mulți susținători ai Marinei Le Pen au fost neplăcut impresionați de prestația sa la ultimele dezbateri televizate, renunțând să meargă la vot. În același timp, pentru Macron s-a făcut o campanie internațională. Rămâne de văzut dacă dezvăluirile "MacronLeaks" publicate în ultimele 48 de ore nu vor avea ca rezultat o anchetă periculoasă pentru noi alesul președinte al Franței.
BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik. Macedonia de Nord a aprobat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V împotriva Covid-19 pe teritoriul său, a informat, pe 7 martie, Fondul rus de Investiții Directe (RFPI).
„RFPI anunță aprobarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V în Republica Macedonia de Nord”, se arată într-o declarație Fondului.
Vaccinul a fost înregistrat în cadrul procedurii de autorizare a utilizării de urgență, mai precizează Fondul rus de Investiții Directe.
„Cererea pentru vaccinul Sputnik V este în creştere în Europa și în întreaga lume. Mii de oameni preferă vaccinul rusesc ca principala modalitate de protejare împotriva coronavirusului. RFPI a dezvoltat o rețea mare de parteneriate internaționale privind vaccinarea. Iar faptul că Macedonia de Nord s-a alăturat poate salva multe vieți în această țară în timpul pandemiei”, a declarat Kirill Dmitriev, directorul Fondului, citat de Sputnik France.
Cererea de înregistrare a vaccinului a fost depusă la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care a declarat ulterior că va începe examinările pentru autorizarea sa în Uniunea Europeană.
Sputnik V a fost până acum aprobat în 46 de țări, cu o populație totală de peste 1,2 miliarde de oameni.
A fost înregistrat în mai multe țări europene precum Serbia, Ungaria, Slovacia, Muntenegru și Moldova, precum și în unele țări din America Latină precum Argentina, Bolivia, Venezuela, Mexic, Paraguay, Guyana.
De asemenea, multe țări africane l-au aprobat, printre care Algeria, Tunisia, Egipt, Gabon, Ghana, Angola, Republica Congo, precum și Siria, Irak, Liban, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Sri Lanka, Laos și altele.
BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik. Pentru a treia seară consecutivă, în zona metropolitană a Lyonului au avut loc violențe urbane. După cartierul La Duchère și Rillieux-la-Pape, a fost afectat oraşul Bron. Potrivit revistei regionale LyonMag, au fost incendiate maşini în cartierul Parilly și au avut loc ambuscade.
De nouvelles violences urbaines en cours dans l’agglomération de #Lyon comme ici à #Bron, dans le quartier de Parilly où de multiples feux ont été allumés. Vidéo @JDANDOU @lyonmag pic.twitter.com/VDtKhriFyG
— Lyon Mag (@lyonmag) March 6, 2021
Uniunea Independentă a Comisarilor de Poliție a postat pe Twitter un videoclip, care arată un grup de aproximativ 15 „interlopi [care] atacă o mașină de poliție”.
#Lyon, #RillieuxLaPape, et ce soir #Bron qui s'embrase!
— Commissaires de Police SICP (@SICPCommissaire) March 6, 2021
Des voyous s'en prennent à une voiture de #Police!
La culture de l'excuse, le sentiment d'impunité, l'absence d'incarcération.
Le cocktail explosif qui donne cela ⤵️
Prochaine étape, ce sera quoi?#PoliceNationale #Grenoble pic.twitter.com/YxPLoY7HUR
Ministerul de Interne Gérald Darmanin a relatat pe Twitter că au avut loc cinci arestări la Bron, denunțând violențele urbane „inacceptabile” care continuă de trei zile în zona metropolitană Lyon.
„Nu poate fi acceptat niciun act de violenţă. Susţin forțele de poliție”, a scris ministrul.
Ce soir, 5 interpellations à Bron à la suite des violences inacceptables. 21 interpellations au total dans l'agglomération lyonnaise ces dernières heures.
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) March 6, 2021
Aucun acte de violence ne saurait être accepté. Soutien aux forces de police. https://t.co/eohDtf68Wx
Primarul Jérémie Bréaud a salutat pe Twitter „curajul” poliției „în fața unei minorități de indivizi care nu au înțeles că vremea pentru reguli laxe s-a încheiat în Bron”.
De asemenea, primarul s-a adresat „celor care pun combustibil pe foc răspândind minciuni tinerilor în scopuri electorale. Această metodă nu a funcționat niciodată și nu îi voi lăsa să facă asta. Dacă se întâmplă incidente grave, vor fi responsabili”.
Pe 4 martie, cartierul La Duchère din Lyon a fost scena ciocnirilor dintre polițiști și locuitori. Mașini și coșuri de gunoi au fost incendiate. Primăria a declarat că ciocnirile ar putea fi legate de un accident de scuter care se petrecuse cu o zi înainte, când un adolescent de 13 ani a fost grav rănit.
A doua zi, aproximativ 30 de persoane au atacat mobilierul stradal în Rillieux-la-Pape, oraș situat în suburbiile Lyonului. Au fost incendiate cel puțin 12 mașini.
BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik. Cafeaua călduţă cu adaos de lapte sau smântână rece poate fi dăunătoare pentru sănătate, a declarat într-un interviu pentru Sputnik nutriționistul și gastroenterologul Nuria Dianova.
Potrivit acesteia, diferite microorganisme se formează în băuturi la temperatura camerei. Deşi cafeaua neagră în general se poate consuma, fără a fi dăunătoare, este recomandabil să nu lăsați cafeaua cu lapte sau cu smântână pe masă sau în mașină pentru perioadă mai lungă de timp.
„Umiditatea este cel mai optim mediu pentru dezvoltarea bacteriilor și microorganismelor. Dacă ați adăugat lapte în cafea, riscul reproducerii microorganismelor crește. Aşadar, o astfel de băutură trebuie băută în decurs de o oră”, a recomandat nutriţionista.
Sfaturi de urmat
De asemenea, potrivit specialistei, cafeaua neagră poate fi păstrată mai mult timp, dar este recomandabil să o păstrați în frigider odată ce s-a răcit.
Ea a mai spus că mesele gata preparate pot fi păstrate la temperatura camerei timp de maximum două ore, iar apoi trebuie plasate în frigider.