Arhivă foto

Rusia, Turcia și Iran semnează Memorandumul privind Siria

118
(reînnoit 16:33 04.05.2017)
Joi, participanții la negocierile de la Astana cu privire la reglementarea siriană au adoptat un memorandum privind patru zone sigure din țară, Rusia, Turcia și Iranul fiind statele care garantează documentul.

BUCUREȘTI, 4 mai — Sputnik. Potrivit documentului, Rusia a propus crearea unor zone de securitate în provincia Idlib, la nord de orașul Homs, în estul Ghoutei și în sudul Siriei, scrie Sputnik International.

Ситуация в Сирии
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Statele garante ale încetării focului din Siria, din cadrul proiectului de creare a zonelor de dezarmare, au promis să creeze un grup de lucru pentru punerea în aplicare a măsurilor în termen de 5 zile de la semnarea memorandumului, potrivit documentului obținut joi de Sputnik.

"Garanții, în termen de 5 zile de la semnarea memorandumului, vor crea un grup de lucru la nivelul reprezentanților autorizați pentru determinarea limitelor dezarmării, zonelor de tensiune și zonelor de securitate, precum și pentru abordarea problemelor tehnice legate de implementarea memorandumului", precizează textul documentului.

Pregătirea hărților necesare pentru "zonele tensiunilor și zonele de escaladare" va fi finalizată până pe 22 mai.

Memorandumul prevede zone sigure de-a lungul granițelor pentru a preveni incendiile directe între părțile aflate în conflict.

"Pe marginea zonelor de escaladare se prevede crearea unor zone sigure pentru a preveni incidentele și ciocnirile directe între partidele care luptă".

Ceremonia de semnare a fost întreruptă de unii membri ai opoziției siriene care și-au exprimat protestul, unii dintre ei au părăsit sala, potrivit reporterului Sputnik.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în cadrul conferinței de presă comune cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, că cei doi lideri, precum și președintele american Donald Trump, au discutat despre stabilirea zonelor sigure sau a zonelor de escaladare în Siria.

"[Este] una dintre căile de consolidare a regimului de încetare a focului", a spus Putin.

Ministerul sirian al Afacerilor Externe a declarat că susține propunerea Rusiei privind zonele de escaladare.

118
Tagurile:
Rusia, Iran, Turcia
Tematic
Sputnik și VGTRK au prezentat la București o cronică militară din Siria
Siria: "Atacul chimic a fost 100% un pretext fabricat"
Senator rus: Rusia nu planifică acțiuni militare cu SUA în Siria
Analiză: Siria, profeții cumplite și considerente îngrijorătoare
Președintele Iranului l-a acuzat pe Trump că ajută grupările teroriste din Siria
Lavrov: acțiunile SUA în Siria amintesc de intervențiile militare din Irak
Siria va coordona cu Rusia reacția la bombardamentele americane
Războiul SUA - Rusia, gata să înceapă! Americanii au atacat Siria
UE salută eforturile Rusiei de susținere a armistițiului în Siria

Загрузка...