Banere cu imaginea președintelui Siriei, Bashar al-Assad

CNN: Cererea de îndepărtare a lui Assad a devenit "rugăminte"

130
Rex Tillerson: "Domnia lui al-Assad trebuie să se termine, Rusia are un rol important" Serghei Lavrov: "Haosul în care a ajuns Orientul când liderii au fost îndepărtați"

BUCUREȘTI, 12 apr — Sputnik. Începută sub semnul unei "prăpastii diplomatice" între cele două superputeri, așa cum titra CNN, întâlnirea de la Moscova între miniștrii de Externe Serghei Lavrov și Rex Tillerson a ajuns la destul de puține rezultate concrete.

Poate cel mai important detaliu a fost acela că, după întâlnire, atât Tillerson cât și Lavrov a declarat că discuțiile s-au caracterizat prin sinceritate. Secretarul de stat Rex Tillerson a recunoscut că relațiile din acest moment cu Rusia sunt la un nivel foarte scăzut și asta trebuie să se îmbunătățească. La rândul său, Lavrov a declarat că cele două părți trebuie să depășească problemele tip „bombă cu ceas" moștenite de la administrația lui Barack Obama.

După două ore de discuții cu președintele Putin și cu Ministrul de Externe Serghei Lavrov, Tillerrson a declarat, că un principiu de bază nu este posibil ca cele două mari puteri nucleare să aibă o asemenea relație (încordată).

„Am exprimat opinia că starea actuală a relațiilor SUA-Rusia este la un punct scăzut. Există un nivel scăzut de încredere între cele două țări. Trebuie să încercăm să punem capăt această degradare constantă, care nu face nimic pentru a restabili încrederea între cele două țări sau pentru a face progrese cu privire la problemele de cea mai mare importanță pentru amândoi.", a declarat Rex Tillerson, citat de BBC.

Serghei Lavrov a declarat că a fost nevoie "de o conversație pragmatică pentru a elimina „iritanții care s-au adunat sub administrația Obama".

Ca puncte comune, ambii miniștri au declarat ca există un acord bilateral pentru o Sirie stabilă și unificată și în privința luptei cu așa-numitul stat islamic și a altor grupări teroriste. De asemenea, ambii au fost de acord să se depună eforturi în vederea unei anchete internaționale asupra atacului chimic.

Cu toate acestea, au rămas diferențe majore între cele două părți. Prima se referă la președintele Assad și la atacul chimic. Tillerson a declarat ca există dovezi clare că recentul atac chimic „a fost planificat, regizat și executat de către forțele regimului sirian". În replică Lavrov a declarat că nu a existat nici o dovadă că Siria a fost în spatele atacului chimic. De asemenea, el a declarat ca Rusia s-ar opune unui proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU precum cea propusă de SUA, Marea Britanie și Franța care cer guvernului sirian să coopereze cu o investigație a atacului chimic, în condițiile în care rezoluția acuză guvernul Assad. "Ar fi contraproductiv pentru că o să avem o rezoluție a ONU care o să legitimeze acuzațiile împotriva Damascului", a spus el.

În fine, în cazul Assad, Tillerson a declarat că "Domnia lui Bashar al-Assad trebuie să se termine și că descrierea făcută de Donald Trump președintelui sirian ca fiind „un animal" a fost o caracterizare pe care președintele Assad și-a atras-o el însuși". Lavrov a atras atenția asupra haosului în care au ajuns națiunile din Orient atunci când liderii au fost îndepărtați.

Corespondentul CNN a comentat în legătură cu aspectul îndepărtării lui Bashar al Assad că a fost mai mult o rugăminte a lui Tillerson decât o cerere imperioasă, așa cum se preconiza la plecarea din Washington. De asemenea, Tillerson a subliniat în permanență rolul important pe care SUA îi acordă Rusiei în acest proces.

BBC apreciază că destul de puține chestiuni concrete au rezultat din întâlnire, deși Vladimir Putin a declarat că a fost pregătit pentru a restabili acordul de siguranță aeriană SUA-Rusia asupra Siriei, iar Rex Tillerson a declarat că ar fi grupuri de lucru constituite pe probleme mai mici. Înaintea reuniunii, Lavrov declarase că Rusia a avut „o mulțime de întrebări cu privire la ideile foarte ambigue și contradictorii care vin de la Washington". Totuși, după întâlnire, el a spus „ne înțelegem mai bine" și au existat „multe perspective de cooperare cu SUA".

De remarcat și poziția fermă a președintelui rus care și-a menținut poziția: „Unde este dovada că trupele siriene a folosit arme chimice? Nu există nici o dovadă, dar a existat o încălcare a dreptului internațional, iar acesta este un fapt evident".

130
Tagurile:
haos, rugăminte, îndepărtare, Cerere, Rex Tillerson, Sergei Lavrov, Bashar al-Assad, Siria, Orient, Rusia
Tematic
Întâlnire între Tillerson și Lavrov la Moscova. Ce se pune la cale
Lui Tillerson nu i-a ajuns cameră în niciun hotel din Bonn
Prima întâlnire Lavrov-Tillerson după victoria lui Trump
Vladimir Putin l-a decorat pe noul secretar de stat al SUA, Rex Tillerson
Iranian President Hassan Rouhani

Președintele Iranului: ”Măreția Americii s-a năruit”

45
Președintele Iranului Hassan Rouhani a remarcat astăzi victoria Iranului împotriva SUA prin respingerea de către ONU a sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului.

BRUXELLES, 23 sept - Sputnik. Hassan Rouhani a afirmat astăzi că Iranul a câștigat împotriva SUA prin respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei tentative de reimpunere a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului. Acestea erau dorite de preşedintele american Donald Trump, dar ONU a respins inițiativa SUA.

”Naţiunea iraniană a obţinut un mare succes politic, juridic şi diplomatic la Naţiunile Unite. Această victorie îşi are temeiul doar în adeziunea şi rezistenţa poporului nostru”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani într-o şedinţă de guvern.

Într-un discurs ținut la televizunea iraniană, Rouhani a arătat că „măreţia Americii s-a năruit, la fel ca hegemonia mondială pe care credea că o are”.

În mai 2018, Donald Trump a retras în mod unilateral SUA din acordul internaţional nuclear încheiat la Viena între Iran şi şase mari actori internaţionali.

Prin retragerea din acest pact, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice aspre împotriva Teheranului, ba mai mult, a încercat să impună Teheranului prin Consiliul de Securitate toate sancţiunile ONU ridicate prin acordul de la Viena.

Preşedintele Franței Emmanuel Macron a declarat ieri în faţa Adunării Generale al ONU că Franţa, Germania şi Regatul Unit, care sunt părţi în acordul cu Iranul, nu au nicio intenţie de a face vreo concesie Washingtonului în problema restabilirii sancţiunilor ONU împotriva Iranului.

45
Tagurile:
America, Iran
Tematic
Rouhani:  SUA trebuie să ridice sancțiunile dacă vor să ajute Iranul împotriva pandemiei
Putin poartă negocieri cu Rouhani la Ankara
Preşedintele Hassan Rouhani: Iranul nu va încerca să se doteze cu arme nucleare
Putin și Rouhani au discutat despre situația din Siria
Putin, Erdogan și Rouhani - conferință video în formatul Astana - detalii

Загрузка...
Мужчина в лицевой маске из-за распространения коронавируса

UK: „nu poate fi exclus” un al doilea lockdown - Dominic Raab

183
(reînnoit 16:29 23.09.2020)
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat marţi introducerea de noi restricții în Marea Britanie pentru următoarele șase luni, iar ministrul britanic de Externe a declarat miercuri că „nu poate fi exclus” un al doilea lockdown.

BUCUREŞTI, 23 sept – Sputnik. Măsurile anunţate de Boris Johnson includ cerințe extinse pentru purtarea măştii, amenzi mai mari pentru nepurtarea măștilor sau pentru adunări în grupuri mai mari de șase persoane, restricţionarea programului pentru pub-uri, baruri și restaurante.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

De asemenea, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat miercuri că nu poate exclude un al doilea blocaj („lockdown”) complet în contextul creșterii numărului de cazuri noi în țară.

În acelaşi timp, acesta i-a criticat pe unii politicieni din opoziție că „sperie” populaţia după ce premierul a vorbit despre faptul că armata ajută poliția în toiul pandemiei.

„Dacă pot uşura munca poliţiei (…), vor fi acolo pentru a face acest lucru”, a spus ministrul britanic de Externe.

Raab a explicat că amenzile mai mari au scopul de a-i sancţiona pe cei care încă încalcă regulile legate de coronavirus. Ministrul de Externe a precizat că nu există „un panaceu” pentru tratarea COVID-19, iar guvernul britanic învaţă ceva din ceea ce s-a întâmplat recent în alte țări europene, care au reușit să reducă creșterea numărului de cazuri.

„Dacă toată lumea face acum eforturi, așa cum s-a întâmplat când a fost vârful pandemiei, vom trece cu bine prin aceste luni de iarnă și va fi lumină la capătul tunelului când vom intra în anul viitor”, a adăugat Raab, citat de Sputnik

Măsuri noi pentru stoparea răspândirii virusului

În timpul discursului său în Parlamentul britanic, prim-ministrul Boris Johnson a anunțat că vor fi introduse noi restricții legate de coronavirus în Marea Britanie.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

Johnson a subliniat că restricțiile actuale nu înseamnă „în niciun caz o revenire la blocarea completă din luna martie”, afirmând că țara este mai bine pregătită pentru un al doilea val de COVID-19.

Premierul a reiterat îndemnul ca oamenii să lucreze de acasă, dacă este posibil.

„Vom extinde cerința purtării măştilor la personalul din comerțul cu amănuntul, toți conducătorii de taxiuri și de vehicule private închiriate și personalul și clienții din industria ospitalităţii în spaţiile închise, cu excepția cazului în care sunt așezați la masă pentru a mânca”, a mai spus Johnson.

Pub-urile, barurile și restaurantele au obligaţia de a închide la ora 22:00 în toată ţara. De asemenea, măsurile, care ar putea fi valabile pentru șase luni, vor fi întărite prin amenzi mai mari pentru încălcări, prezența sporită a poliției și, eventual, prezenţa militarilor.

Țara Galilor și Scoția au anunțat, de asemenea, restricții severe, prim-ministrul scoțian Sturgeon afirmând că această măsură este „singura decizie responsabilă pe care o putem lua”, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere a cazurilor de coronavirus.

183
Tagurile:
UK, coronavirus
Tematic
Coronavirus în Franța: iarăși peste 10 mii de cazuri în 24 h
Anunț grav al ministrului Sănătății: cazuri de reinfectare cu coronavirus
Austria a anunțat al doilea val de coronavirus

Загрузка...
Maria Zaharova

Moscova: Berlinul a refuzat organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii

0
(reînnoit 18:27 23.09.2020)
Germania continuă să refuze orice cooperare cu Rusia în cazul lui Navalnîi, pentru a menține în continuare teza refuzului Moscovei de a coopera.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rusia nu exclude că Germania încercă să mențină teza despre refuzul Moscovei de a coopera în cazul lui Aleksei Navalnîi, însă e o minciună. Mai mult, Berlinul nu a oferit niciun ajutor în organizarea unei discuții a anchetatorilor ruși cu Navalnîi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

“A devenit evident că Berlinul nu se grăbește deloc să ne ofere toate aceste informații, făcând declarații despre necesitatea unor acțiuni immediate ale părții ruse. Moscova nu are nici temei, nici intenții de a crede Berlinul pe cuvânt. Trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing.

Potrivit ei, se crează impresia că partea germană intenționat tărăgănează oferirea unui răspuns la solicitările Procuraturii Generale din Rusia, invocând de fiecare data diverse motive, care nu ar permite satisfacerea cererilor părții ruse.

“Considerăm toate aceste acțiuni sunt îndreptate spre menținerea în câmpul informațional internațional teza despre un pretins refuz din partea țării noastre de a afla motivele înrăutățirii sănătății a cetățeanului rus. Declarăm cu toată responsabilitatea că e o minciună”, a adăugat ea.

 

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Rusia, Maria Zaharova
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos

Загрузка...