Candidații la alegerile prezidențiale din Franța

„Voi propuneți război”: Le Pen și Macron s-au confruntat la dezbateri în Franța

99
(reînnoit 17:26 05.04.2017)
În Franța a avut loc o a doua rundă de dezbateri electorale, însă prima în cadrul căreia s-au confruntat toți candidații pentru fotoliu de președinte al țării.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. În cea de-a doua rundă de dezbateri electorale din Franța pentru alegerile prezidențiale, candidații și-au evidențiat pozițiile: Marine Le Pen și-a reafirmat poziția în favoarea protecționismului economic și limitarea migrației, în timp ce Emmanuel Macron s-a pronunțat în favoarea atragerii imigranților și comerțului liber.

Principalii concurenți pentru fotoliu de președinte al Franței — fostul ministru al Economiei Emmanuel Macron și liderul Frontului Național, Marine Le Pen, s-au confruntat pe marginea a două subiecte: interesele economice ale Franței și politicile față de imigranți.

Macron a atacat-o pe Le Pen, învinuind-o de provocarea unui război civil și economic prin mesajele sale naționaliste, legate de limitarea imigrației și aplicarea unor măsuri protecționiste. Acesta a amenințat că o astfel de politică ar putea provoca un război care ar duce la destrămarea celei de-a V republici.

La dezbateri au participat toți candidații, dintre care și unii mai puțin cunoscuți sau deloc. Atenția acestora s-a îndreptat spre Macron, care a fost învinuit de legături cu miliardarul american Edmond Adolphe de Rothschild.

Le Pen l-a învinuit pe Macron de lipsa unui patriotism economic, în special în ceea ce privește agricultura franceză.

"Vă amintesc că în Elveția impozitul pe producția agricolă este 55 la sută, iar în Coreea de Nord — 41 la sută. Aceste state trăiesc mai bine decât noi. Trebuie să vorbiți din când în când cu producătorii din sate, monsieur Macron!", a replicat Le Pen, care dispune de o susținere largă în mediul rural.

La rândul său, Macron a învinuit-o pe Le Pen de naționalism economic.

"Ne îndreptați spre un naționalist economic. Nu suntem Elveția și nici Coreea de Sud", a răspuns Macron.

Marine Le Pen
© Sputnik / Ирина Калашникова

La capitolul migrație, fostul ministru al Economiei a argumentat că directivele UE cu privire la forța de muncă, care permite companiilor să aducă muncitori străini fără a plăti taxe în țara gazdă, este convenabilă Franței odată ce peste 300 mii de francezi muncesc în afara țării.

Atacurile lui Le Pen au fost îndreptate și împotriva lui Fillon, pe care liderul nationalist l-a învinuit de transformarea Franței în "universitatea jihadului" în perioada în care a deținut funcția de prim-ministru.

Potrivit observatorilor, prima rundă de dezbateri nu a adus nimic nou în discursul public, concurenții punând accent pe mesajele pe care le-au promovat anterior. Spre surprinderea tuturor, unicul candidat care a reușit să aducă un suflu nou și dinamică dezbaterilor a fost Philippe Poutou, liderul "Noului Partidul Anticapitalist", care s-a prezentat drept "unicul candidat cu o profesie normală", cea de muncitor.

99
Tagurile:
Alegerile prezidențiale, Campanie electorală, dezbateri electorale, Frontul Național, Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Franţa

Загрузка...