Gibraltar

"Crimeea" Occidentului - șanse mari de conflict în Mediterană

282
Theresa May ar intra în război cu Spania pentru Gibraltar, Spania nu recunoaște dreptul britanic, populația vrea alături de Londra - cazul este similar cu Crimeea

BUCUREȘTI, 5 apr — Sputnik. Agențiile de presă relatează despre incidentul blocării navei militare spaniole "Infanta Cristina" de o vedetă militară britanică din clasa Scimitar, pentru "încălcarea apelor teritoriale ale Gibraltarului". De cealaltă parte, Spania a reacționat prompt spunând că acelea sunt "apele noastre" și că Spania nu recunoaște nici un alt drept britanic asupra Gibraltarului în afara celor stipulate prin tratatul de la Utrecht.

"Marina Regală răspunde la orice incursiuni maritime ilegale în apele teritoriale ale Gibraltarului britanic", a declarat partea britanică. De cealaltă parte, Spania a răspuns că "nu recunoaște alte drepturi și situații referitoare la Regatul Unit în spațiile maritime care nu sunt incluse în articolul X (10) al tratatului de la Utrecht". În context, liderul conservator Michael Howard și-a afirmat convingerea că premierul britanic Theresa May ar intra în război cu Spania pentru Gibraltar.

Situația Gibraltarului, teritoriu britanic de peste mări, enclavă pe teritoriul iberic, a fost stabilită prin susnumitul tratat, încheiat în 1713. În articolul X, invocat actualmente de ministrul spaniol de Externe, se stipulează clar posesiunile care revin Regatului britanic, precum și faptul că nu se pot opri legăturile pe mare între teritoriile spaniole. Cu toate acestea, prin tricentenarul tratat se interzice accesul navelor care ar reprezenta un pericol pentru oraș (Gibraltar) sau pentru portul acestuia — făcându-se atunci referire la corăbiile maure dar și la vasele regelui catolic. În cazul de față, situația se apropie — oarecum absurd — de cea prevăzută în tratat, deoarece nava spaniolă era una militară, deci potențial periculoasă, iar nava militară britanică a fost alertată de autoritățile civile, de guvernul din Gibraltar. Absurdul constă în faptul că nu există o situație de conflict armat între Spania și Regatul Unit, iar nava nu a manifestat intenții ostile.

În ciuda acordului de la Utrecht, există o istorie întreagă a tentativelor Spaniei și ale grupărilor pro-spaniole din Gibraltar de a se reuni acest teritoriu de numai 6.8 km pătrați cu Spania dar, în urma a două referendumuri — 1967 și 2002 — populația a votat rămânerea în cadrul Regatului Unit.

Cert este că subiectul Gibraltar rămâne o problemă cronicizată, cu perioade acute; în următorii doi ani va fi tratat separat în cadrul negocierilor pentru Brexit, mai precis nicio înțelegere între UE și Londra pe acest subiect nu va avea valabilitate fără acordul Spaniei.

Din multe puncte de vedere situația Gibraltarului seamănă cu a Crimeei; un teritoriu invadat de o populație migratoare — berbero-arabii în cazul Gibraltarului, tătarii, în Crimeea, eliberat de spanioli, respectiv de ruși, apoi cedat prin tratate — impus, în cazul Spaniei, tot impus, prin decizia URSS de această dată, și în cazul Rusiei; și într-un exemplu și în celălalt, decizia populației, exprimată prin referendum, a fost respectată într-un anume sens — în cazul Gibraltar, a rămas unde a dorit populația, iar Europa și lumea politică mondială au fost de acord, deși Marea Britanie era invadatorul istoric; dimpotrivă, în cazul Crimeei, deși poporul a dorit întoarcerea la patria mamă (referendumul din 2014), de care fusese îndepărtat administrativ prin decizie politică nedemocratică (de liderul URSS Nikita Hrușciov, fără referendum sau altă consultare), ei bine, de data asta lumea politică internațională nu e de acord, ba chiar sancționează. Ca de obicei, dubla măsură se dovedește a fi legea "democrației" occidentale — dar, de multe ori, sfârșește prin a se comporta precum șarpele care își mușcă propria coadă.

282
Tagurile:
Conflict, Crimeea, Brexit, Gibraltar, Marea Britanie, Spania
Tematic
Peskov a pus punctul pe „i” referitor la Crimeea
Siria recunoaște Crimeea drept parte a Rusiei
Cel mai bun hotel din Europa se află în Crimeea
Вакцина Johnson & Johnson

Vaccinul Johnson nu mai vine în Europa

24
(reînnoit 18:13 13.04.2021)
Vaccinul Johnson, pe care România se pregătea să îl folosească în penitenciare, a fost oprit de la folosire în Europa, după ce și în SUA utilizarea sa a fost suspendată

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat astăzi că a ”luat decizia de a amâna desfăşurarea” vaccinului său în Europa.

Autorităţile sanitare americane au recomandat deja și suspendarea temporară a utilizării acestuia în Statele Unite pe timpul unei anchete cu privire la formarea unor cheaguri de sânge după vaccinare.

Principalele agenţii federale americane în domeniul sănătăţii publice, FDA şi CDC, vor să ancheteze şase cazuri grave de formarea a unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu J&J în Statele Unite.

Doar că mâine va ajunge în România deja prima tranşă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, a anunţat astăzi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, vicepreşedinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2.

Oare cum va proceda România? Va permite utilizarea vaccinului Johnson, așa cum a făcut și cu AstraZeneca, deși Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) au anunțat astăzi oprirea vaccinării cu serul Johnson&Johnson?

Efectele secundare seamănă cu cele acuzate în mai multe țări în urma folosirii vaccinului AstraZeneca.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Culmea este că Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat chiar astăzi că va demara campania de vaccinare a persoanelor din penitenciare, unde vor fi folosite în special dozele Johnson & Johnson, deoarece este singurul care se face într-o singură doză.

24
Tagurile:
vaccin, Johnson & Johnson
Tematic
Libia: Primele doze de vaccin rusesc "Sputnik V" au ajuns la Tripoli
Rusia a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19 pentru animale
Desert în formă de vaccin - Cum combate o cafenea germană coronavirusul

Загрузка...
facebook, cenzură

Cenzura Facebook: localitate interzisă în rețea pentru denumirea ei semăna cu o insultă

40
(reînnoit 17:22 13.04.2021)
Pagina de Facebook a localităţii franceze Bitche a fost suspendată la sfârşitul lunii martie din cauză că algoritmii rețelei au confundat denumirea cu o insultă.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Pagina de Facebook a localității Bitche din Franța a fost reactivată astăzi după ce fusese blocată din cauză că denumirea ei seamănă cu o insultă în limba engleză. ,

"Facebook a cenzurat pagina noastră <<Ville de Bitche>> (Oraşul Bitche). La 19 martie, Facebook ne-a adus la cunoştinţă că aceasta nu mai era publică pe motiv că <<încălca normele aplicabile paginilor de Facebook>>", a declarat primarul oraşului Bitche, Benoît Kieffer.

Desigur că oraşul a făcut sesizare, dar pagina a fost reactivată numai la trei săptămâni după suspendare. Facebook din Franţa și-a recunoscut "analiza incorectă din partea sistemelor noastre", care cenzurează automat insultele din conturi, în cazul de faţă cuvântul în limba engleză "bitch" ("căţea"). Dar situația arată ce înseamnă să cenzurezi oamenii pe bază de motoare de căutare, algoritmi automați și grile de interpretare schematice.

"Ceea ce se întâmplă astăzi demonstrează insuficienţa şi limitele instrumentelor de moderare pe care doar un ochi uman o poate realiza", a comentat supărat primarul Kieffer.

Primarul localității vizate a arătat că a solicitat în repetate rânduri Facebook să reactiveze pagina, înainte de a decide să creeze un cont nou, neutru, "Mairie 57230" (Primărie 57230), cifrele reprezentând codul poştal al aşezării.

La fel au pățit în trecut și paginile de Facebook ale terenului de golf din Bitche sau ale cetăţii din localitate, care au fost ulterior reactivate.

Facebook s-a făcut astfel din nou de râs cu cenzura sa, acesta fiind doar unul din cazurile care au atras consternarea opiniei publice asupra felului în care gigantul social media tratează conturile din rețea.

40
Tagurile:
Facebook
Tematic
Facebook va bloca postările care vor răspândi informații negative despre vaccin
Rusia cere Facebook să elimine din Instagram ofertele pentru curierat de droguri
ALERTĂ: Diana Șoșoacă, blocată pe Facebook!
Datele private de la 500 de mil. de utilizatori Facebook, vândute de un hacker
Zuckerberg, citat la audieri în Canada - „Facebook se crede deasupra statelor”

Загрузка...
Министр обороны РФ Сергей Шойгу

Șoigu anuță concentrarea trupelor SUA și NATO la granițele Rusiei

85
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că SUA și NATO dislocă trupe din America de Nord în apropiere de granițele Federației Ruse, principalele forțe fiind concentrate în Marea Neagră și regiunea Baltică.

BUCUREȘTI, 13 apr - Sputnik. SUA și NATO dislocă trupe din America de Nord către granițele rusești, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

"Principalele forțe sunt concentrate în Marea Neagră și regiunea Baltică", a declarat șeful departamentului militar în cadrul unei întâlniri la Severomorsk. Acesta a mai adăugat că, în total, 40 de mii de militari și 15 mii de unități de arme și echipamente militare, inclusiv aviația strategică, se vor fi baza chiar lângă teritoriul Rusiei.

Potrivit lui, de la începutul anului, Washingtonul și-a dublat recunoașterea aeriană în această direcție și de 1,5 ori recunoașterea navală.

Șoigu a reamintit, de asemenea, că în fiecare an Alianța Atlanticului de Nord organizează până la 40 de evenimente de formare operațională "cu o orientare anti-rusă clară". El a adăugat că, în primăvară, vor avea loc cele mai mari exerciții ale unității Defender Europe - 2021 din ultimii 30 de ani.

Pe lângă toate acestea, ministrul a pus accentul pe situația dificilă din Arctica.

"Concurența crește în rândul statelor de frunte ale lumii pentru accesul la resursele Oceanului Arctic și comunicații de transport. Statele Unite și aliații săi din NATO construiesc forțe maritime și terestre în Arctica, crescând intensitatea antrenamentului de luptă, extinzându-se și modernizând infrastructura militară ", a spus el.

În același timp, Șoigu a menționat că Flota de Nord a Rusiei este echipată cu echipament militar modern și este capabilă să reziste oricăror provocări și amenințări. El a mai spus că în trei săptămâni, două armate și trei unități aeriene au fost transferate la frontierele de vest ca parte a unui test de pregătire pentru luptă. Exercițiul va dura două săptămâni.

Washingtonul de asemenea, declară o escaladare a „agresiunii rusești” și a mișcării trupelor rusești în Crimeea și la granița de est a Ucrainei. SUA au îndemnat Rusia să explice aceste presupuse mișcări și și-au anunțat disponibilitatea de a comunica. Vice-ministrul rus de externe, Sergei Ryabkov, a declarat pentru RIA Novosti că s-au dat explicații părții americane, adăugând că, în „tonul și perspectiva” propuse de Statele Unite, Rusia nu va purta un dialog și Washingtonul va trebui să fie mulțumit cu explicațiile deja primite.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu este obligat să explice nimănui mișcările trupelor rusești în interiorul tării.

”Rusia redislocă trupele pe teritoriul său și, la propria sa discreție, acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să-i îngrijoreze pe nimeni”, a mai adăugat Peskov

 

85
Tagurile:
Rusia, NATO, Serghei Șoigu

Загрузка...