Sediul Băncii Centrale Europene

Avertisment pentru creditori. Cresc dobânzile la euro

42
(reînnoit 09:40 04.04.2017)
Guvernele, firmele și populația trebuie să se pregătească pentru majorarea costurilor de împrumut în euro, după ani de dobânzi scăzute record, a afirmat luni unul din membrii Consiliului guvernatorilor BCE.

BUCUREȘTI, 4 apr — Sputnik. Benoit Coeure, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a avertizat guvernele din Uniunea Europeana că se vor majora ratele dobânzilor, relatează Reuters.

"Este evident că sectorul financiar şi alţi actori economici, în special guvernele, trebuie să se pregătească (pentru rate mai ridicate ale dobânzilor). Sper că guvernele din zona euro ştiu că ratele dobânzilor nu vor rămâne la actualele niveluri", a declarat Coeure, la o conferinţă pe teme financiare, desfăşurată la Paris.

Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la Banca Centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la — 0,40%.

Coeure a adăugat că dobânda la depozite de — 0,40% a fost eficientă pentru politica monetară, dar astfel de rate nu ar trebui să rămână prea mult timp în vigoare din cauza riscului slăbirii acelor bănci.

Dobânda negativă la depozite a fost intens criticată de bănci şi investitori pentru că distorsionează pieţele financiare şi afectează profitabilitatea băncilor.

42
Tagurile:
dobândă, rata, euro
Tematic
Europarlamentar: UE șantajează țările membre, iar moneda Euro a fost o greșeală

Загрузка...