Premierul britanic Theresa May

May a anunțat când va fi decisă soarta cetățenilor UE din Marea Britanie

9713
(reînnoit 09:34 17.03.2017)
Șeful guvernului britanic a anunțat că soarta cetățenilor europeni care se află în Marea Britanie va fi negociată în primele etape ale negocierilor cu Bruxellesul

BUCUREŞTI, 17 mart — Sputnik. Problema statutului cetățenilor UE și celor britanici după Brexit va fi dezbătută la etapa inițială a negocierilor cu Uniunea Europeană cu privirea la ieșirea Marii Britaniei din comunitatea europeană, a anunțat prim-ministrul britanic Theresa May.

"Vom discuta despre problema statutului cetățenilor în prima etapă a negocierilor. Avem o poziție, potrivit căreia cetățenii UE, care locuiesc în țara noastră și aduc un aport considerabil la dezvoltarea societății noastre, trebuie să aibă drepturi egale cu cele ale britanicilor care locuiesc în UE", a spus May în cadrul unui discurs rostit marți în Parlament.

Guvernul Marii Britanii va lansa procedura de părăsire a țării din UE începând cu sfârșitul lunii martie. Negocierile Londrei cu Bruxellesul ar putea dura aproximativ doi ani. Una din principalele probleme discutate va fi statutul cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie și a britanicilor care locuiesc în Europa continentală.

Precizăm că Regina Regatului Unit şi-a dat consimţământul oficial pentru declanşarea Brexit >>>

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

9713
Tagurile:
Cetățeni europeni, Brexit, Theresa May, Marea Britanie
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

51
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

51
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...
Aleksandr Lukașenko

Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

70
Lukașenko s-a supărat pe muncitorii de la marile uzine, care au intrat în grevă, și declară că acești nu mai au ce căuta la aceste întreprinderi.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Președintele belarus, Aleksadr Lukașenko, a calificat grevele muncitorilor din republică drept “un cuțit în spatele” puterii: greviștii nu își au locul la aceste întreprinderi, acolo e un exces de oameni.

“Ce fel de abordări sunt acestea? Președintele, guvernul, toți depunem efortul pentru ca într-o perioadă dificilă să aveți un salariu cât de cât normal. Întreprinderile activează, oferim un ajutor colosal acestor întreprinderi? Și? Ne trezim cu un cuțin în spate?”, a declarat Lukașenko, potrivit Sputnik Belarus.

Potrivit lui, muncitorii greviști nu ar trebui să mai muncească în aceste uzine.

Avem un exces de forță de muncă la MTZ, MAZ, BelAZ – peste tot. Să plece. Însă nu mai au ce căuta la uzine.

 

70
Tagurile:
Belarus, Aleksandr Lukașenko
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Cehia a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko
Lukașenko a convocat o ședință dedicată securității naționale
Lukașenko: Observăm niște elemente ale unei imixtiuni externe
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării

Загрузка...