Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu

Avertizare: Europa se îndreaptă spre războaie religioase

114
Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a avertizat că Europa se îndreaptă spre "războaie religioase", susținând ca politicienii olandezi îndreaptă continentul european spre "o stâncă".

BUCUREȘTI, 16 mart — Sputnik. Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi la un miting în Antalya că alegerile parlamentare din Olanda reprezintă un eșec pentru politicianul populist Geert Wilders în campania sa de interzicere a Coranului, relatează RT.

Cu toate acestea, în loc de bucurie că politicianul olandez a fost învins de către Partidul Popular al prim-ministrului Mark Rutte, Cavusoglu a avertizat că convingerile lui Wilders sunt împărtășite de către alte persoane din Olanda.

"Nu există nicio diferență între mentalitățile afișate de Geert Wilders și de social-democrații din Olanda. Ei toți au aceeași mentalitate de a duce Europa într-o stâncă. În curând războaiele religioase ar putea începe în Europa", a declarat Cavusoglu, citat de Reuters.

Observațiile vin pe fondul unor declarații violente între Olanda și Turcia. Luni, Ankara a suspendat relațiile la nivel înalt cu Olanda, după ce s-a interzis miniștrilor olandezi să se adreseze cetățenilor turci la un miting din Rotterdam.

În urma interzicerii, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Olanda de acțiuni naziste și de terorism, susținând ca olandezii au fost responsabili pentru masacrul de la Srebrenica din 1995 din timpul războiului bosniac.

"Noi știm cât de putred este caracterul lor de la masacrul de 8.000 de bosniaci. Nimeni nu ar trebui să încerce să ne dea lecții de moralitate, mai ales cei care au sânge pe mâinile lor", a spus președintele turc Erdogan.

Trupele olandeze de menținere a păcii au fost acuzate atunci că au permis sârbilor să ucidă până la 8.000 de musulmani bosniaci.

Erdogan face lobby pentru cei 5,5 milioane de turci expatriați să voteze "DA" într-un referendum care să-i dea puteri absolute în emiterea decretelor, în declararea stării de urgență, în numirea miniștrilor și oficialilor de stat, dar și să dizolve Parlamentul.

Criticii spun ca mutarea ar fi un pas înapoi pentru democrație.

114
Tagurile:
război religios, alegeri, Mark Rutte, Mevlut Cavusoglu, Ankara, Olanda, Turcia
Tematic
Turcia și Olanda au intrat într-un război diplomatic

Загрузка...