Jaroslaw Kaczynski

Naționaliștii polonezi fac praf Germania

646
(reînnoit 09:43 08.03.2017)
"Este un stat prea slab pentru a exercita o dominație asupra Europei, nu are suficient potențial, nici economic, nici militar, a adus UE într-o situație artificială"

BUCUREȘTI, 8 mart — Sputnik. Presa internațională a relatat despre acuzațiile pe care Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului naționalist polonez "Lege și Justiție", aflat la guvernare le-a adus lui Donald Tusk, președintele polonez Consiliului European. Acum, când Tusk candidează pentru un al doilea mandat, compatriotul său Kaczynski spune că acesta nu reprezintă de cât interesele Germaniei și că "realegerea sa la conducerea acestei instituții va agrava criza din Uniunea Europeană".

Dar, mai interesantă decât cunoscuta rivalitate (mai întâi internă, acum unională) dintre cei doi polonezi, este caracterizarea negativă pe care Kaczynski o face Germaniei. Agenția France Presse citează diverse surse din care rezultă o anulare a Germaniei, din perspectiva liderului naționalist polonez.

Astfel, Jaroslaw Kaczynski consideră că "Germania este un stat prea slab pentru a juca acest rol, care nu are suficient potențial, nici economic, nici militar, pentru a exercita o dominație soft asupra Europei". Din aceste considerente, "dominația germană actuală a dus UE într-o situație artificială, ce decurge din relațiile economice și dintr-un oportunism incredibil al elitelor bruxelleze, această construcție este menită catastrofei", declară Kaczynski, iar realegerea candidatului Germaniei, așa cum îl numește pe Tusk, "va apropia Uniunea Europeană de o criză mult mai gravă decât cea de azi".

Summitul dedicat alegerilor pentru președinția Consiliului Europei se va desfășura săptămâna aceasta, joi și vineri, Tusk are șanse mari fiind susținut de popularii europeni (PPE), dar Polonia a propus un contracandidat, eurodeputatul (polonez) Jacek Saryusz-Wolski.

646
Tagurile:
polonezi, Polonia, Germania
Tematic
Polonia ar putea reintroduce instruirea militară în școală

Загрузка...