Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, și prim-ministrul Poloniei, Beata Szydlo

Ungaria şi Polonia fac front comun împotriva Bruxelles-ului

305
(reînnoit 13:22 23.02.2017)
O încercare fără precedent făcută de organul executiv neales al Uniunii Europene de a modifica politica națională a Poloniei, invocând presupuse deficienţe ale „statului de drept", nu va avea sorţi de izbândă deoarece Ungaria refuză să susțină impunerea sancțiunilor.

BUCUREŞTI, 23 feb — Sputnik. Comisia Europeană a încercat să împiedice reformele introduse de partidul conservator Lege și Justiției (PiS) din Polonia, CE urmărind să „anuleze un sistem moştenit corupt, comunist", scrie breitbart.com.

Înainte de a fi înlăturat de la putere, partidul eurofil Platforma Civică (PO), din care provine preşedintele actual al Consiliului European, Donald Tusk, a încercat să „înţese" Tribunalul Constituțional al țării cu judecători favorabili UE. Însă PiS a anulat aceste numiri după ce a venit la putere și a numit alţi judecători, într-o încercare de a crea un echilibru.

Viktor Orban beim Treffen der Visegrad-Gruppe in Warschau
© REUTERS / Kacper Pempel

Aceste acțiuni au determinat organele centrale ale Uniunii Europene să iniţieze o investigație cu privire la situaţia în care se află „democrația și statul de drept" în Polonia. Polonia a fost ameninţată cu sancţiuni dacă guvernul ales nu îşi va alinia politicile la cerințele UE înainte de sfârșitul lunii februarie 2017.

Totuşi, în timp ce socialistul olandez Frans-Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a făcut un apel către „statele membre și Comisie de a face eforturi comune" astfel ca Polonia să se conformeze cerinţelor, guvernul populist al Ungariei a dat clar de înţeles că va refuza să-şi dea consimțământul față de orice încercare de a impune sancțiuni, măsură pentru care este necesară unanimitatea.

Cele două țări sunt ca un ghimpe în coasta UE de când partidul Lege și Justiție a obţinut victoria la alegerile din Polonia, devenind primul partid care a obţinut o majoritate absolută de la căderea regimului comunist.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán și președintele PiS Jarosław Kaczyński s-au angajat să conducă o „contra-revoluție culturală" prin care să-şi consolideze guvernele naționale împotriva birocrației de la Bruxelles.

O voce mai puternică a Poloniei şi Ungariei în UE ar putea fi în avantajul Regatului Unit.

Prim-ministrul polonez Beata Szydło scria în noiembrie 2016 că „Polonia este pregătită să îşi ajute vechiul său prieten Marea Britanie să ajungă la cel mai favorabil acord cu privire la Brexit".

Kaczyński a confirmat că, deşi unele state-membre vor ca procesul Brexit să fie „cât mai dificil pentru Regatul Unit", este hotărât să conducă o alianță de țări care susţin existenţa unor „relații foarte strânse și prietenoase" cu acesta în timpul negocierilor privitoare la ieșirea din UE.

305
Tagurile:
Viktor Orbán, Jarosław Kaczyński
Liviu Dragnea

Dragnea, lovit din nou de Europa - chiar la 1 an după condamnare! Decizie uluitoare!

204
”Dispoziţiile din regulament nu conferă dreptul persoanelor fizice, chiar dacă sunt vizate direct, să ceară OLAF să-şi cerceteze propria anchetă pentru a verifica dacă au fost respectate regulamentele europene”

BUCUREȘTI, 27 mai, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Exact acum 1 an președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat și încarcerat, în urma unui proces și a unei decizii controversate. Iată azi Dragnea mai primește o veste proastă, a  pierdut un proces la Tribunalul UE.

Concret, e vorba de o acțiune deschisă de Dragnea, o plângere în legătură cu ancheta Tel Drum de la DNA, în baza unor cercetări OLAF.

Astfel, în 2017, după ce DNA a anunțat că Liviu Dragnea este pus sub acuzare în cauza Tel Drum, acesta cerut clarificări și a făcut o serie de solicitări către OLAF. Dar, surpriză, OLAF nu a acceptat, în ciuda pretențiilor de transparență.

Ca atare, Liviu Dragnea s-a adresat Comisiei Europene cu privire la ancheta făcută de OLAF, răspunsul nu a fost favorabil, iar fostul lider a atacat acel răspuns la Tribunalul UE.

Dragnea a reclamat o încălcare a regulamentelor europene şi faptul că i-a fost afectat dreptul la apărare și că nu i-a fost acordată prezumpția de nevinovăție şi – atenție - că nici nu i-a fost permis accesul la documentele din ancheta OLAF!

Dar, Tribunalul UE a respins acțiunea.

Acum vine bomba: în decizia de azi a Tribunalului UE se arată că ”dispoziţiile din regulament nu conferă dreptul persoanelor fizice, chiar dacă sunt vizate direct, să ceară OLAF să-şi cerceteze propria anchetă pentru a verifica dacă au fost respectate regulamentele europene”!

Deci, cine poate verifica OLAF? Se pare că nimeni! Asta e democrația UE! Reamintim că Dragnea NU apare în acționariatul TelDrum, iar în privința beneficiilor pe care acesta le-ar fi avut de pe urma activității firmei NU a fost dată încă o decizie definitivă a vreunei instanțe.

De asemenea, conform Mediafax, judecătorii Tribunalului UE precizează că Liviu Dragnea ”nu poate susţine că refuzul OLAF de a deschide o investigaţie în privinţa unei anchete iniţiale în cazul Tel Drum i-a afectat drepturile”!

Reamintim că, în baza acestei anchete a OLAF, Liviu Dragnea, principal om politic al acelei perioade, a fost călcat în picioare de presă, ducând la o prăbușire în sondaje a sa și a PSD. Dar, iată, UE nu consideră că respectiva anchetă poate fi verificată și nici dreptul lui Dragnea – inclusiv la imagine – a fost încălcat! Europa…

Iată și decizia Tribunalului UE

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

204
Tagurile:
Europa, lovitură, condamnare, Liviu Dragnea

Загрузка...

Și Bulgaria depășește România: își deschide restaurantele și cafenelele de la 1 iunie

55
(reînnoit 11:41 27.05.2020)
Un ordin emis de Ministrul bulgar al Sănătății prevede că în Bulgaria, de la 1 iunie, se redeschid restaurantele, barurile de zi și cafenelele la întreaga lor capacitate, terasele fiind deja deschise din 5 mai

BRUXELLES, 27 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria depășește România la ridicarea restricțiilor și își deschide localurile publice de la 1 iunie. Astfel, pe lângă cafenele, baruri și localuri de alimentație publică, îşi pot relua activitatea de la 1 iunie teatrele și şcolile de dans, doar barurile de noapte rămânând închise.

Școlile de dans vor funcționa la 30% din capacitate în interior sau 50% din capacitate în aer liber, se arată în ordinul ministerului Sănătății de la Sofia care prevede că sunt permise și concertele sau alte evenimente culturale şi de divertisment.

De altfel, redeschiderea teraselor a fost permisă în Bulgaria încă din 5 mai.

Conform deciziei ministrului Sănătății, starea de epidemie rămâne în vigoare până în 14 iunie. Până în prezent, în Bulgaria s-au înregistrat 2.460 de cazuri de coronavirus şi 133 de decese după contaminare.

55
Tagurile:
Restaurante, Bulgaria

Загрузка...
Drapelul României

Proiect generos aprobat de Senat recunoașterea eroului martir al Națiunii române

0
„Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţi şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a aprobat propunere legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul ”martir şi erou al naţiunii române”, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.

Propunerea a fost inițiată de parlamentari PNL și PSD, iar rezultatul votului (telefonic) a fost de 110 voturi "pentru" şi 23 de abţineri.

Iată pasajul esențial din textul de lege aprobat: ”Se declară un martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul şi sacrificiul său”.

”Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”, se arată în proiect.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor menţionate ”în limita fondurilor disponibile”.

Proiectul de lege va fi acum dezbătut și votat de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Reamintim că, 27 mai 1600, a avut loc prima unire politică a celor trei țări române, Mihai Viteazul devenind ”domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”.

De asemenea, este de menționat relația lui Mihai Viteazu cu Rusia, marele voievod român punând bazele unei alianțe, în 1597, cu Feodor, fiul lui Ivan cel Groaznic, de la care și primit un ajutor.

Și ctitoria lui Mihai Viteazu, biserica din Brăila, arsă de turci ca răzbunare, a fost restaurată, în 1645, cu ajutorul banilor dăruiți de țarul Mihail Romanov, fondatorul dinastiei imperiale ruse.

0
Tagurile:
Mihai Viteazu, România
Tematic
Biserica din Lujerdiu: o ctitorie a lui Mihai Viteazul din Cluj mai puțin cunoscută
Cum s-a numit țara lui Mihai Viteazul?
De la garda austriacă la căpitanii lui Mihai Viteazul de la Alba-Iulia!
Ministrul Culturii, Daniel Breaz – vinovat în scandalul statuii lui Mihai Viteazu!

Загрузка...