Federica Mogherini

Bruxelles: SUA riscă piardă întâietatea mondială

132
(reînnoit 15:21 15.02.2017)
Federica Mogherini este îngrijorată de pierderea de către SUA a statutului de lider mondial

CHIȘINĂU, 15 feb — Sputnik. Înaltul reprezentant al UE pentru Afacerile Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, este îngrijorată de o posibilă pierdere de către SUA a statutului de lider mondial. O astfel de temere a fost exprimată în cadrul unui interviu oferit ziarului Die Welt, în care a vorbit despre vizita sa la Washington săptămâna trecută.

"Nu am văzut niciodată SUA atât de polarizate și divizate, atât de împovărate de conflicte cum sunt azi. Cel care dorește să joace un rol de lider, trebuie să fie puternic în interior, sigur pe sine și consolidat", a spus ea.

"Dacă cea mai mare democrație din lume demonstrează o tensiune la un așa nivel, acest lucru ar putea reprezenta un factor destabilizator pentru întreaga lume", a adăugat Mogherini.

Potrivit ei, în viitor între SUA și Europa vor predomina relațiile pragmatice. "Ne apropiem de o nouă fază în relațiile noastre. Vom fi nevoiți să tatonăm fiecare subiect pentru a înțelege câte puncte avem în comun", consideră Mogherini.

Interacțiunea Uniunii Europene cu SUA va fi determinată de interesele europene și valorile care poartă un caracter contractual: nu acorduri la pachet, ci fiecare problemă în parte, a explicat Mogherini. Potrivit ei, nu există nicio tragedie în faptul că pozițiile UE și SUA s-ar putea deosebi, pentru că acest lucru va permite UE să-și „dezvolte niște poziții mult mai autonome"

La sfârșitul acestei săptămâni mulți reprezentanți al noului guvern american planifică să efectueze un șir de vizite oficiale în Europa. În special, șeful Pentagonului, James Mattis, ar urma să se întâlnească miercuri cu colegii săi din NATO.

Joi, în cadrul reuniunii G20 de la Bonn, este așteptat șeful Departamentului de Stat Rex Tillerson. Vineri, la conferința pentru problemele de securitate de la Munchen urmează să sosească vice-președintele SUA, Michael Pence.

132
Tagurile:
Uniunea Europeană, SUA, Federica Mogherini
Королевский военно-морской флот Великобритании

Times: Marea Britanie va trimite în Marea Neagră în sprijinul Ucrainei

20
Marea Britanie va trimite nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și Ucraina

BUCUREȘTI, 18 apr - Sputnik.  Marea Britanie va trimite un distrugător și o fregată antisubmarină la Marea Neagră în luna mai, în semn solidaritate cu Ucraina și aliații NATO din regiune, anunța Times, citând surse din Marina Regală.

Navele, potrivit publicației, vor fi separate de grupul de portavioane al Marinei Regale din Marea Mediterană. Avioanele de luptă F-35 și elicopterele Merlin de pe portavionul HMS Queen Elizabeth vor fi gata să zboare în ajutorul lor în cazul unei amenințări din partea navelor, submarinelor sau avioanelor rusești, scrie ziarul. În același timp, portavionul în sine va rămâne în Marea Mediterană din cauza interzicerii intrării în Marea Neagră.

O sursă a Marinei Britanice a declarat pentru Times că Londra sprijină suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială și cheamă Rusia la deescaladare.

Anterior, Statele Unite plănuiau să-și trimită navele în Marea Neagră. Distrugătorii Roosevelt și Donald Cook urmau să se afle acolo în perioada 14-15 aprilie - 4-5 mai. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, operațiunile navelor de război americane în Marea Neagră sunt „de rutină”, Statele Unite coordonând aceste acțiuni cu autoritățile turcești în temeiul Convenției de la Montreux.

Joi, a devenit cunoscut faptul că autoritățile turcești au primit o notificare cu privire la anularea trecerii navelor americane. După cum a anunțat ziarul Politico, Pentagonul a luat o astfel de decizie, având în vedere frica unei escaladări a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Țările occidentale și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la presupusa intensificare a „acțiunilor agresive” de către Rusia în Ucraina. Washingtonul a anunțat escaladarea „agresiunii rusești” și redislocarea trupelor rusești în Crimeea și la granița de est a Ucrainei.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu este obligat să explice nimănui mișcările trupelor rusești în interiorul tării.

”Rusia redislocă trupele pe teritoriul său și, la propria sa discreție, acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să-i îngrijoreze pe nimeni”, a mai adăugat Peskov.

20
Tagurile:
Marea Britanie
Tematic
Statele NATO au discutat cu șeful MAE din Ucraina despre “provocările Rusiei”
Patrușev: Vestul ajută Ucraina la instruirea unor formațiuni diversioniste
Ucraina desfășoară exerciții militare la scară largă în apropierea Crimeei

Загрузка...

Zeit: Biden a ales „a treia cale” în relațiile cu Rusia

194
Jurnalistul ziarului german Die Zeit Michael Tuman, consideră că președintele SUA, Joe Biden, ar fi ales o „a treia cale” în relațiile cu Rusia.

Vladimir Putin și Joe Biden
© AP Photo / Alexei Druzhinin
BUCUREȘTI, 18 apr - Sputnik. Președintele SUA, Joe Biden, caută simultan dialogul cu Rusia și întărește sancțiunile împotriva acesteia. Poate că a ales a treia cale în relațiile cu Moscova, spune jurnalistul ziarului german Die Zeit Michael Tuman.

Autorul a menționat că la începutul săptămânii, liderul american l-a sunat pe omologul său rus Vladimir Putin și i-a propus organizarea unui summit pe un teritoriu neutru. Potrivit lui Tuman, există un sentiment de relaxare în relațiile dintre Moscova și Washington. Dar joi, Statele Unite introduc noi sancțiuni împotriva Rusiei și expulză imediat zece diplomați. 

„Cu sancțiunile, Joe Biden demonstrează o respingere clară a predecesorului său <...> Donald Trump, dar nu de la sine și de la propunerea sa de a discuta”, este sigur jurnalistul.

În opinia sa, prin noile restricții Biden arată ce înseamnă „relații dure” cu Rusia, dar în același timp nu retrage oferta de a se întâlni cu Putin.

„Astfel, Biden indică o posibilă a treia cale în relațiile cu Rusia”, a scris Tuman.

Pe 15 aprilie, Statele Unite au impus noi restricții asupra Rusiei și au anunțat expulzarea a zece misiuni diplomatice rusești. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a numit acțiunile SUA o încercare de a distruge relațiile bilaterale. Ea a adăugat că noile sancțiuni pun la îndoială înțelepciunea utilizării dolarului ca mijloc de plată, deoarece autoritățile SUA își folosesc moneda și sistemul financiar pentru a distruge sistemul juridic internațional.

Vineri, Rusia a anunțat măsuri de răspuns la sancțiunule impuse de SUA: zece diplomați americani au fost expulzați, restul nu vor mai avea voie să se deplaseze liber prin țară. În plus, Moscova a impus sancțiuni personale împotriva oficialilor din administrație - atât foști, cât și actuali - și a recomandat ambasadorului american să plece la Washington pentru consultări.

194
Tagurile:
Rusia, Joe Biden
Tematic
Kremlinul: Discuția dintre Putin și Biden a fost una lucrativă
"Fiți bărbat."Kadîrov l-a îndemnat pe Biden să discute cu Putin
Putin și Biden au purtat o discuție telefonică

Загрузка...