APĂ

Descoperit de elev: metoda prin care apa sărată devine apă dulce, bună de băut

575
(reînnoit 12:51 06.02.2017)
Un elev de liceu din Portland, Oregon, a găsit cea mai ieftină metodă prin care apa sărată este transformată în apă dulce potabilă, ocolindu-se metodele ştiinţifice existente până acum.

BUCUREŞTI, 6 feb — Sputnik. Chaitanya Karamchedu, sau Chai cum preferă să i se spună, este elev al Liceului Iezuit din Portland şi are planuri mari, informează Sputnik International.

Cercetările sale au atras atenţia companiilor și a universităților, cum ar fi Intel şi MIT.

"1 din 8 persoane nu au acces la apă curată, este de plâns, această problemă trebuie să fie abordată. Cel mai bun acces la apă este marea, astfel încât 70% din planetă este acoperită cu apă. […]

Desalinizarea apei este prea scumpă pentru a fi implementată la scară largă. Dar Karamchedu a realizat, împreună cu echipa lui de liceu, ceea ce oamenii de ştiinţă nu au reuşit: modalitatea ieftină de desalinizare a apei.

"Apa de mare nu este complet saturată cu sare", a explicat el.

Așa că a adăugat un polimer cu legături ce absoarbe moleculele de sare din apă. Anterior, oamenii de știință au încercat să rupă legăturile dintre sare și apă, dar nu au reuşit.

"Oamenii s-au concentrat pe acel procent de 10% din apă care este legat la sare, dar nimeni nu privit la procentul de 90% care este liber. Chai a observat şi a spus că dacă 10% este legat și 90% este liber, de ce ne-am concentrat pe acest 10%? Să-l ignorăm și să se ne concentrăm pe cele 90% de procente", a declarat Dr. Lara Shamieh, profesorul de biologie al elevului.

Aşadar, apa sărată este în proporţie de 90% apă potabilă. Tehnica de desalinizare descoperită de elev este ieftină şi poate fi folosită de toată lumea, produsul secundar de sare poate fi utilizat ca îngrășământ biodegradabil.

Pentru descoperirea lui, Karamchedu a primit un premiu de 10.000 de dolari la Târgul Internațional de Știință Intel și al doilea loc la Conferința TechCon MIT.

Apa potabilă, resursa la care nu au acces aproximativ 663 de milioane de oameni din întreaga lume, nu este singura zonă de interes a lui Karamchedu. El doreşte de asemenea să elimine cancerul din interiorul celulelor canceroase.

575
Tagurile:
produs, desalinizare, sare, moleculele, apă curată, descoperire, Chaitanya Karamchedu
Tematic
Apa din robinete, sarea, zahărul... au dus la explozia cancerului. Recomandări
Vladimir Putin

Putin le-a băgat americanilor mințile în cap! SUA dau înapoi!

361
După un anunț ferm al președintelui Rusiei, SUA au anunțat o ”revizuire” a unei strategii dure față de Moscova

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Una dintre cele mai controversate situații lăsată moștenire de administrația Trump a fost intenția de retragere a SUA din tratatul de supraveghere militară ”Cer Deschis”.

În ciuda dorinței Rusiei de a menține această formă de transparență și dialog între puterile militare, SUA nu au cedat, menținându-se, fără motivare, pe această poziție.

Asta până azi noapte când Statele Unite au anunțat că fac un pas înapoi și încep ”o revizuire a retragerii din tratatul de supraveghere militară Cer Deschis, decisă în perioada administraţiei Donald Trump”, anunță Agerpres.

”Nu am luat o decizie cu privire la participarea viitoare la Tratatul Cerul Deschis, re-examinăm în mod activ dosarul”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price”.

Schimbarea poziției SUA vine după ce ieri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat în Duma de Stat un proiect de lege prin care este denunţat Tratatul Cer Deschis al OSCE ca răspuns la retragerea SUA.

Moscova anunțase încă de pe 15 ianuarie, începerea procedurilor interne de retragere, ca urmare a deciziei SUA care, potrivit Rusiei, ”a alterat considerabil echilibrul de interese al ţărilor-membre”.

La rândul său, Washingtonul face același joc – acuză Rusia fără probe de ”nerespectarea tratatului”.

”Nerespectarea continuă a acestui tratat de către Rusia se numără printre numeroşii factori relevanţi pe care îi luăm în considerare”, a comentat acum Ned Price, care a cerut Moscovei ”să ia măsuri pentru a reveni la termenii tratatului”.

Tratatul ”Cer Deschis” a fost încheiat în 1992 şi a intrat în vigoare în 2002, și el permite celor circa 30 de ţări semnatare să survoleze teritoriul celorlalte state semnatare, pentru asigurarea împotriva eventualelor evoluțiilor militare.

361
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Acord cer deschis

Загрузка...
Fum deasupra unei clădiri vizate de atacurile Israelului î Gaza, în cadrul conflictului israeliano-palestinian

Conflict cumplit în Israel morți și rachete! Atacurile nu încetează!

256
(reînnoit 08:42 12.05.2021)
Una dintre cele mai dramatice nopți din ultimii ani – atacuri și riposte între Israel și grupări islamiste – cu multe victime în populația civilă

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Un adevărat dezastru în Israel și Teritoriile arabe ocupate - zeci de morți și sute de răniți au fost înregistrați în urma tirurilor cu rachete de ambele părți.

Până acum se știe că trei femei israeliene au fost ucise şi alţi zeci de civi au fost răniţi în urma atacurilor cu rachete dinspre Fâşia Gaza asupra Tel Aviv, Beer Şeva și Ierusalim, iar de partea cealaltă peste 30 de palestinieni au fost ucişi de rachetele și atacurile israeliene asupra enclavei.

​Printre morți sunt și zece copii, informează presa internațională, care menționează și că sunt până acum peste 200 de răniţi.

Iar lucrurile nu se opresc aici! Israel anunță că va urma o ripostă foarte dură, iar de partea cealaltă, mişcarea islamistă Hamas a anunţat azi noapte că va lansa peste 200 de rachete spre teritoriul izraelian.

Atacurile sunt represalii ca urmare a distrugerii de către atacurile israeliene a unei clădiri de zece etaje din centrul enclavei palestiniene.

Grav este că atacurile ambelor părți au vizat și lăcașuri de cult ale Islamului – celebra moschee Al-Aqsa  - respectiv o importantă sinagogă.

Apeluri la calm și pace au venit din toate zonele lumii, mesaje ferme venind de la Washington și Bruxelles, în care au fost condamnate atacurile asupra Israelului.

De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU va organiza azi o nouă reuniune de urgenţă, cu ușile închise, a doua în ultimele trei zile, consacrată violenţelor din Israel şi Teritoriile arabe ocupate.

 

256
Tagurile:
Fâşia Gaza, Israel

Загрузка...
Clotilde Armand

Numărătoarea voturilor la Sectorul 1, încheiată: Tudorache ar fi câștigător (surse)

0
Renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1 din București s-a încheiat și, potrivit unor surse, în urma acțiunii, s-au găsit diferențe foarte mari între voturile numărate și cele raportate de secții.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Numărătoarea voturilor la cele 166 de secții din Sectorul 1 al Capitalei s-a încheiat, și potrivit Antena 3, în urma acțiunii, s-au găsit diferențe mari între voturile renumărate și cele raportate de secții.

Zece polițiști au renumărat voturile, fiind un proces destul de dificil, ținând cont că unii saci cu buletine erau uzi și foile lipite între ele, anunță antena3.ro.

Sursa citată susține că ar fi diferențe foarte mari între voturile pe care le-ar fi obținut Daniel Tudorache și actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand.

Mâine, 13 mai 2021, Parchetul General va da un comunicat de presă în care va anunța toate aceste detalii.

Încheierea renumărării voturilor nu înseamnă și închiderea dosarului, spune Roxana Ciucă, jurnalist Antena 3. Aceasta susține că dosarul poate să mai dureze și un an, doi sau chiar trei pentru că este un proces de lungă durată.

Jurnalista spune că, pe surse, s-a aflat că s-a umblat timp de două nopți la sacii cu buletine de vot.

”Așteptăm un comunicat oficial din partea Parchetului ((Parchetul General – nota Georgiana Arsene) pentru a vedea cu exactitate cum stau lucrurile după ce s-a încheiat renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1”, a declarat Roxana Ciucă.

Antena 3 susține că, pe surse, Daniel Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sector 1, ar fi câștigat alegerile, cu aproape 1000 de voturi în plus.

În toamna anului 2020 s-au desfășurat alegeri locale în România, iar după anunțarea rezultatele alegerilor la București a izbucnit un scandal uriaș, PSD reclamând o fraudă la vot, în urma căreia a câștigat candidatul USR, Clotilde Armand.

0
Tagurile:
Dan Tudorache

Загрузка...