Explozie nucleară

Raport: cum ar putea supravieţui Rusia unui potențial atac nuclear

188
(reînnoit 15:55 02.02.2017)
Agenţiile de informaţii şi Comandamentul Strategic al forţelor armate ale Statelor Unite (STRATCOM) lucrează la un raport prin care urmăresc să evalueze posibilitatea supravieţuirii conducătorilor Rusiei și Chinei în cazul unui atac nuclear, potrivit unei secțiuni a Legii de Autorizare a Apărării Naționale din 2017 (NDAA).

BUCUREŞTI, 2 feb — Sputnik. Congresul SUA vrea ca documentul să conțină informaţii despre locul în care sunt amplasate sistemele de apărare şi descrierea „sistemelor de la sol şi subterane care pot asigura supraviețuirea conducerii politice și militare şi posibilitatea acesteia de comandă și control, precum și menţinerea programelor și activităților guvernamentale ale fiecărei țări", potrivit Sputnik Internaţional.

Vineri, preşedintele Donald Trump a cerut Pentagonului să întocmească un alt document, o analiză a potenţialului nuclear al SUA, pentru a evalua modul în care sunt pregătite forțele de descurajare nucleară din Statele Unite.

Anterior, Trump a sugerat posibila eliminare a sancțiunilor împotriva Rusiei în schimbul unui acord bilateral privind reducerea armelor nucleare.

La începutul anilor 1970, Uniunea Sovietică a creat Sistemul Perimetru, cunoscut, în Statele Unite și Europa, sub numele de „Dead Hand".

„Acest sistem avea funcțiile unui post de comandă menit să lanseze automat rachetele nucleare rusești în cazul în care conducerea țării ar fi ucisă de un atac nuclear", a declarat, pentru ziarul rusesc Vzglyad, Leonid Ivashov, preşedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia.

Modernizarea sistemelor de apărare nucleară din perioada sovietică a început în timpul președinției lui Boris Elțîn (1991-1999). De asemenea, progrese semnificative au fost făcute în timpul președinției lui Vladimir Putin, inclusiv cu privire la extinderea la trei luni a capacității sistemelor de susținere a vieții.

Potrivit lui Ivashov, după anul 2000, Washingtonul a aprobat conceperea unui sistem de atac global rapid și, drept urmare, a încetat să-și modernizeze arsenalul nuclear strategic.

„SUA s-a axat pe conceperea unui sistem de atac extrem de precis, cu utilizarea, ulterioară, a armelor tactice. În plus, SUA a adoptat planul instalării unui scut antirachetă global", a explicat Ivashov.

Analizarea potenţialului nuclear anunțată recent va fi urmată de întocmirea unui nou raport pentru președinte Trump. Expertul a subliniat că sunt posibile anumite măsuri împotriva infrastructurii de management a Rusiei.

„Nu cred că poate fi vorba de un atac nuclear. Dar pot lua în considerare un atac cibernetic, inclusiv împotriva sistemului bancar și a altor infrastructuri vitale", a spus Ivashov.

Potrivit analistului politic Igor Nikolaichuk, o astfel de evaluare nu este ceva neobişnuit și astfel de rapoarte sunt în mod regulat întocmite și actualizate în cadrul programului nuclear național.

„Aceste planuri sunt partea esenţială a doctrinei militare americane. Din acest motiv, ele trebuie revizuite și actualizate periodic", a declarat Nikolaichuk pentru Radio Sputnik.

Expertul militar Ivan Konovalov a subliniat că, de obicei, în situaţia de atac nuclear, conducerea poate supravieţui, dar potențialul agresor poate încerca să lanseze un atac brusc la un moment în care liderii nu pot fi protejaţi.

„Toate puterile nucleare, în special cele mai mari, dispun de sisteme de susținere a vieții, în cazul unei crize. Dar eficiența unui atac nuclear depinde de unde şi când poate fi lansat împotriva conducerii", a spus Konovalov.

La rândul său, generalul ieşit la pensie Aytech Bizhev a explicat că supraviețuirea conducerii ţării poate fi asigurată de sistemul de apărare antirachetă al țării.

„Există sisteme de apărare antirachetă și sisteme de alertă în cazul unui atac nuclear. Nicio lansare de rachete de către forțele strategice ale altor țări nu poate trece nedetectată de aceste sisteme", a spus Bizhev.

Buncărele din Moscova

Toate datele cu privire la buncărele pregătite pentru conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear sunt clasificate. Toate buncărele şi orașele secrete sunt supravegheate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) și de Direcția Prezidențială pentru Programe Speciale.

Totuşi, unele sisteme secrete din era sovietică au fost recent declasificate, cum este, de exemplu, așa-numitul buncăr lui Brejnev din Moscova. În prezent, există un muzeu în interiorul acestuia.

Initial, buncărul a fost proiectat ca un adăpost pentru conducerea sovietică în caz de atac nuclear. A fost construit în 1956 și se află la 50 de metri sub nivelul solului.

De asemenea, se ştie faptul că clădirile Ministerului Apărării din Rusia și unităţile serviciilor armate au adăposturi subterane, dar acestea sunt destinate numai personalului autorizat.

Şi arhivele declasificate ale Comitetului pentru securitatea statului (KGB) pot oferi unele detalii despre buncărele secrete sovietice. De exemplu, potrivit acestor documente, un oraș subteran, care putea adăposti 15.000 de persoane, a fost construit în districtul Ramenki, din Moscova. Acesta dispunea de generatoare autonome de energie, de sisteme de alimentare cu aer și apă.

188
Tagurile:
doctrina militară, arme tactice, rachete, arme nucleare, Informații, Atac cibernetic, Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, Uniunea Sovietică, Donald Trump, SUA
Tematic
România ar putea fi victima unui război nuclear, titrează New York Times
Papa de la Roma Francisc

Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia

111
Dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai controversate decizii din ultima perioadă a fost revenirea fostei biserici bizantine Sfânta Sofia la serviciile sacre musulmane, după ce, de peste 85 de ani, monumentala clădire a fost muzeu.

Președintele Recep Tayyp Erdogan a anunțat că va fi redeschisă religiei musulmane, dar că va fi deschisă tuturor. Decizia lui Erdogan se potrivește ca dată cu primul serviciu religios musulman, desfășurat în primele zile după cucerirea Constantinopolului (29 mai 1453), undeva la începutul lui iunie 1453, la ea asistând sultanul Mahomed Cuceritorul, un adevărat protector al monumentelor arhitectonice ale capitalei cucerite.

În 1934, sub republica preşedintelui Kemal Atatürk, Sfânta Sofia a fost secularizată şi transformată în ”Muzeul Ayasofya”.

Acum, primul serviciu religios musulman va avea loc peste 24 iulie, în prezența președintelui Erdogan. 

“Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide religiei”, a declarat Erdogan, subliniind că marele locaș de cult își va păstra și caracterul de obiectiv turistic al Istanbulului și ”va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi non-musulmanilor”.

Reacții au venit din lumea întreagă, iar una dintre cele mai așteptate a fost a Papei. Azi, în ”Duminica Mării”, de Ziua Internațională a Mării, Papa a făcut referire la acest adevărat suflet spiritual al vechii porți a mărilor – Bizanțul.

”Mă gândesc la Hagia Sophia… și sunt foarte întristat”, a declarat Papa Francisc, transmite Vatican News.

O reacție dură a venit de la Moscova, de la Patriarhul Kirill, care a denunţat ”orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol”, a spus Kiril, subliniind că ”o ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină”.

Pe plan politic, Kremlinul consideră că decizia Ankarei este suverană, este ”o afacere internă” a Turciei.

De fapt, supărarea Bisericii Rusiei este justificată, pentru că însăși creștinarea rușilor are legătură cu Sfânta Sofia. Cneazul Vladimir cel Sfânt ar fi decis creștinarea rușilor după ce a fost impresionat și întărit de o slujbă de la marea biserică a Constantinopolului.

Menționam de grija marelui sultan Mohammed Fatîh pentru monumente – și trebuie spus că, din păcate, nu toți urmașii săi s-au manifestat la fel. Și titrez: realitate și ipocrizie. De fapt, e vorba de istoria reală și de cine este, de fapt, de vină pentru faptul că zona Sfânta Sofia NU este creștină. 

Istoria reală arată că, mai înainte ca musulmanii să acopere mozaicurile și să afecteze monumentul, acesta fusese vandalizat și prădat de cruciații latini, catolici, în timpul celei de-a patra Cruciade, când, în 1204, printr-un act de trădare a creștinătății, armatele apusene au cucerit și jefuit Constantinopolul, capitala Imperiului Roman de Răsărit.

A fost lovitura fatală dată vechiului imperiu, care de atunci nu și-a mai revenit – și factorul principal al pătrunderii turkmeno-selgiucide în Asia Mică și apoi în Europa.

Deci, dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia. Turcii au cules roadele unei politici de permanentă trădare și împilare a Imperiului Bizantin de către cruciații latini și puterile militar-comerciale de la sfârșitului perioadei feudale.

De fapt, în multe zone ale fostului imperiu Roman de Răsărit, chiar populația creștină i-a primit pe selgiucizi și pe turkmenii viitori otomani ca pe niște eliberatori, atât de dur s-a manifestat cucerirea latină din secolul XIII. Până la căderea Constantinopolului sub noul imperiu Otoman nu mai era decât un pas. Occidentul l-a făcut cadou turcilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
moschee, Recep Tayyip Erdogan, Mesaj, Papa Francisc, Sfânta Sofia

Загрузка...
Poliţia de Frontieră Română

Restricții mai dure pentru accesul în Ungaria

462
Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a anunțat astăzi că Ungaria a decis restricţii noi în ce priveşte trecerea frontierelor, iar acestea vor intra în vigoare de miercuri

BRUXELLES, 12 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Noile măsuri adoptate de Ungaria sunt menite să prevină răspândirea coronavirusului de tip nou, în urma reapariţiei unui număr mare de cazuri în mai multe ţări, a explicat astăzi Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Conform noilor reguli, cetăţenii unguri care revin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor "galbenă" şi "roşie", vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, a explicat oficialul maghiar.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul străinilor care vin din ţări "galbene", în timp ce intrarea cetăţenilor străini venind din ţări "roşii" va fi interzisă.

Conform listei după care se ghidează Ungaria, Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina fac parte din categoria "roşie".

România intră în categoria ”galben”, pentru Ungaria, din care, dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai fac parte Bulgaria, Portugalia, Suedia, dar şi Marea Britanie. În aceeași zonă este și Republica Moldova.

Cei care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină, pe care o pot părăsi doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

Croaţia, stat membru al UE, face parte deocamdată din categoria "verde", a precizat oficialul maghiar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

462
Tagurile:
Acces, Restricții, Frontieră, Ungaria
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Știrea serii: Teodorovici a făcut ANUNȚUL OFICIAL - video

74
”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD”

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Singurul concurent anunțat al lui Marcel Ciolacu la șefia PSD a făcut, marele anunț! ”Îmi anunţ candidatura în mod oficial pentru funcţia de preşedinte al PSD”, a anunţat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Teodorovici a precizat că își depune candidatura ”în mod personal pentru funcția de președinte, pentru că astăzi statutul, după cum știți, nu prevede o altă formă de competiție internă”.

”În situația în care acest lucru se va schimba, categoric voi avea și eu o echipă pe formula pe care CEX-ul o va decide, astfel încât să fie o echipă cu oameni care vor o schimbare, nu doar pentru partid, ci și pentru țară”, a declarat Teodorovici.

 În privința bătăliei dintre el și Marcel Ciolacu, Teodorovici o consideră secundară, principalul fiind – ”o alternativă la ceea ce este astăzi PSD”

”Nu este o luptă între mine și alt coleg din partid, nu este competiția mea - eu vreau să ofer doar o alternativă la ceea ce astăzi este PSD, conducerea sa”, a spus Teodorovici. ”Este despre România, este despre PSD, nu despre Teodorovici, nu despre Ciolacu, nu despre competiția între cei doi”.

Teodorovici a anunțat ferm că PSD ”nu poate şi nu trebuie să continue în acest mod”.

”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD. Conducerea de azi a PSD a folosit cele nouă luni de opoziţie ca să stea degeaba”, a declarat Eugen Teodorovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
video, Facebook, Președinte, PSD, Eugen Teodorovici

Загрузка...