Helsinki, Finlanda

NATO, la apus: Scandinavia doreşte alianţă militară cu Rusia

1074
(reînnoit 13:42 21.12.2016)
Într-un moment când națiunile nordice sunt cuprinse de paranoia Războiului Rece și se pregătesc să se înarmeze împotriva „agresiunii" ruseşti, profesorul onorific al Universităţii Naţionale de Apărare şochează Europa prin susținerea unei alianțe militare cu Rusia.

BUCUREŞTI, 21 dec — Sputnik. Spre marea uimire a colegilor finlandezi, Alpo Juntunen, profesor onorific de la Universitatea Națională de Apărare, a pledat pentru crearea unei alianțe militare cu vecinul de est al Finlandei, pe fondul unei dezbateri a NATO care a cuprins țara nordică, relatează Sputnik International.

"O soluție cu adevărat practică la problema noastră de securitate ar fi o alianță de apărare cu Rusia", a declarat Juntunen, citat de ziarul finlandez Aamulehti.

Juntunen i-a descurajat pe conaționalii săi care doresc intrarea în NATO și a avertizat în special împotriva a ceea ce el a numit "calea Estoniei".

"UE nu este o putere militară, iar NATO şi-ar pune în pericol poziția în micile state baltice", a declarat Juntunen, numind exemplul baltic "alarmant".

Potrivit lui Juntunen, criza din Ucraina și reunificarea Crimeei cu Rusia au declanșat o perioadă de confruntare între Rusia și Occident. În cazul în care această confruntare degenerează într-un război, Finlanda ar fi lăsată singură. Astfel, chiar și ţara vecină, Suedia, este pregătită pentru o "cooperare militară strânsă" cu Rusia.

O alianță militară cu Rusia, potrivit profesorului Juntunen, ar trebui să fie elaborată cu atenție, respectând interesele ambelor țări și dreptul internațional. Mai mult, o cooperare militară cu Rusia ar permite Finlandei să-şi mențină neutralitatea, deşi sună paradoxal. Juntunen a continuat să numească Rusia drept "cel mai important vecin" al Finlandei și a subliniat faptul că Helsinki nu ar trebui în nici un caz să stea împotriva Moscovei.

Întrucât atitudinea finlandezilor faţă de Rusia este încă oarecum influențată de Războiul de Iarnă (1939-1940) și pierderea Kareliei, Juntunen a susținut că alte experiențe, mai pozitive, nu trebuie uitate. Conform profesorului finlandez, viața Finlandei ca parte a Imperiului Rus, în anii 1800, a fost marcată de pace și dezvoltare pe termen lung.

"Când Finlanda a făcut parte din Suedia [1300-1809], țara noastră a fost doar un singur câmp de luptă fără sfârșit, în timp ce Finlanda ca Mare Ducat al Imperiului Rus [1809-1917] a avut securitatea garantată", a spus Juntunen.

Juntunen a recunoscut că politica a fost supusă criticilor iraţionale din perioada post-sovietică. Dupa colapsul URSS, Finlanda pare să fi uitat realitățile geopolitice, istorice, precum și faptul că acesta are o frontieră de 1.300 de kilometri lungime cu Rusia.

Alpo Juntunen doctor în ştiinţe, profesor emerit la Universitatea Națională de Apărare și profesor asociat la Universităţile din Helsinki și Joensuu. El este autorul unui număr de lucrări ştiinţifice despre Rusia, printre care "Est sau Vest. Opţiunile Rusiei" (2003) și "Întoarcerea Imperiului" (2012).

1074
Tagurile:
Alpo Juntuen, Finlanda
Tematic
Majoritatea finlandezilor se pronunţă împotriva aderării la NATO

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

34
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

58
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

58
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...