Focos nuclear

În Ucraina se dorește revenirea la arma nucleară

94
(reînnoit 14:57 06.12.2016)
Un grup de deputați ucraineni a propus în Rada Supremă restabilirea statutului de putere nucleară a țării. Un proiect de lege care vizează acest lucru a fost înregistrat marți.

CHIȘINĂU, 6 dec — Sputnik. Deputații Partidului Radical au propus anularea legii "Cu privire la aderarea Ucrainei la acordul cu privire la neproliferare a armelor nucleare din 1 iulie 1968" și să restabilească dreptul Ucrainei de a deține arme nucleare. Textul complet al proiectului lipsește deocamdată de pe site-ul legislativului, anunță RIA Novosti.

Anterior liderul Partidului Radical, Oleg Leașko, a declarat că "Ucraina are tot dreptul de-ași restabili statutul de putere nucleară, odată ce memorandumul de la Budapesta nu este respectat de părțile semnatare".

După destrămarea URSS, pe teritoriul Ucrainei a rămas un arsenal nuclear. În 1993, țara a renunțat la armele de distrugere în masă, alăturându-se acordului de la Budapesta. În schimb, Kievului i-au fost oferite garanții de securitate din partea Rusiei, SUA și Marii Britanii.

După lovitura de stat din 2014, unii politici au declarat de mai multe ori despre intenția de a restabili statutul de putere nucleară a țării. În același timp, primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, consideră că în cazul în care Ucraina nu ar fi renunțat la arma nucleară, ar fi arătat ca o "maimuță cu o grenadă".

94
Tagurile:
Rada Supremă, Budapesta, Proiect de lege, Bomba nucleara, Kiev, Ucraina, Ucraina

Загрузка...