Председатель Еврокомиссии Жан-Клод Юнкер

Planul înființării unei armate europene provoacă disensiuni în cadrul UE

129
(reînnoit 13:27 16.09.2016)
Intenția Comisiei Europene de a înființa o armată comună a UE trezește îngrijorări și nemulțumiri din partea unor state din Europa de Est, precum și din partea statelor membre ale UE care se declară neutre din punct de vedere militar, transmite RIA Novosti.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. Planul șefului Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, care presupune crearea unei armate comune a Uniunii Europene, cu un Cartier General la Bruxelles, îngrijorează un șir de state europene, inclusiv cele care se învecinează cu Rusia, scrie publicația Times.

Publicația menționează că statele din Europa de Est, precum Lituania, Letonia, Estonia și Polonia intenționează să critice inițiativa de creare a unei armate a UE, care, în opinia lor, subminează securitatea europeană a NATO împotriva Rusiei.

"Percepem sceptic idea înființării unei armate a UE. Nu văd nicio valoare a existenței unei armate a UE", a declarat ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs.

Potrivit lui, planul lui Juncker va veni în contradicție cu NATO, în timp ce statele au nevoie de o consolidare a prezenței blocului nord-atlantic în Țările Baltice și Polonia.

Franța și Germania susțin măsurile pentru elaborarea unei doctrine militare europene, în special în ceea ce privește înființarea unui Cartier General al operațiunilor civile și militare în UE, un sistem comun al monitorizării prin satelit și schimbul de resurse logistice, militare și medicale.

La rândul lor, politicienii unor state neutre din punct de vedere militar, precum Irlanda, Austria, Suedia și Finlanda și-au exprimat îngrijorarea că înființarea unei armate comune europene i-ar putea implica în conflicte militare, menționează publicația.

129
Tagurile:
Jean-Claude Juncker, Armata UE, Comisia Europeană, NATO, Jean-Claude Juncker, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Uniunea Europeană, Europa de Est
Tematic
Juncker: securitatea Europei va fi asigurată de UE, nu de SUA
Proteste la Paris

Protestele de la Paris au degenerate în violențe - VIDEO

64
(reînnoit 19:04 28.11.2020)
Acțiunile de protest de la Paris, împotriva proiectul de lege cu privire la securitatea globală, au degenerate în dezordini de stadă.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Demonstrațiile de la Paris împotriva articolului 24 al proiectului de lege “cu privire la securitatea globală” au degenerate în dezordini de stradă, transmite RIA Novosti.

Acțiunea a început în jurul orei 14:00, în Piața Republicii.

Peste o oră și jumătate, protestatarilor pașnici s-a alăturat un grup numeros de persoane în ținute negre. Inițial aceștia adresau insulte forțelor de ordine, apoi au început să atace polițiștii cu sticle și focuri de artificii.

Huliganii au incendiat un automobile, câteva urne de gunoi, camionete și o bicicletă. La fața locului au sosit autospecialele de pompieri.

Bulevardul Beaumarchais este inundate de gaze lacrimogene, utilizate de poliția care a încercat să disperseze persoanele agresive. Ascunzându-se de gaze, mulțimea s-a îndreptat în partea opusă, creându-se o busculadă.

Marți, Adunarea Națională a Franței a adoptat în prima lectură proiectul de lege cu privire la securitatea globală. Potrivit articolului 24 al documentului, răspândirea “imaginii unei persoane sau a unui element de identificare” a unui polițist sau jandar “în scopul afectării integrității fizice și psihice a acestuia” este pasibilă  cu un an închisoare sau o amendă de 45 mii de euro.

​Sindicatele jurnaliștilor se pronunță împotriva acestei prevederi. Aceștia au temeri că odată intrată în vigoare, angajații instituții media și cetățenii nu vor putea filma sau fotografia acțiunile poliției la manifestații sau acțiuni de protest.

Autoritățile au asigurat că proiectul de lege nu va interzice jurnaliștilor să filmeze acțiunile poliției.

64
Tagurile:
Paris

Загрузка...
Kiev

Ambasada SUA la Kiev neagă ar dirija cu Ucraina

70
Ambasada SUA la Kiev a negat că s-ar implica în procesul de guvernare din Ucraină, în replică la protestele opoziției.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Ambasada SUA la Kiev a reacționat la acțiunile de protest ale partidului “Platforma de Opoziție – Pentru Viață”, organizate în preajma sediului misiunii diplomatice, susținând că nu se ocupă cu “guvernarea externă” a Ucrainei.

Marți, partidul “Platforma de Opoziție – Pentru Viață” și organizația lui de tineret “Patrioții – Pentru Viață” au organizat o acțiune de protest în fața ambasadei SUA la Kiev, cerând Washingtonului să nu se amestece în problemele interne ale Ucrainei. Potrivit formațiunii politice, forțele de ordine nu au admis accesul a 500 de persoane la manifestație, în special, al celor care purtau pancarte.

“Acuzațiile că Statele Unite și alți parteneri occidentali se ocupă cu “dirijare externă” a problemelor interne ale Ucrainei este nu doar una eronată, dar și dă totul peste cap”, se menționează într-un răspuns al ambasadei la o solicitare unei poziții din partea emisiunii “Libertatea cuvântului lui Savik Șuster” în legătură cu acțiunea “Platformei de Opoziție – Pentru Viață” pe 24 noiembrie.

În același timp, misiunea diplomatică a adăugat că în opinia lor există alte forțe care încearcă să stopeze integrarea euroatlantică a Ucrainei.

70
Tagurile:
Kiev, Ucraina
Tematic
Catastrofa din Ucraina: Crește numărul morților
Ucraina se arată deranjată de minoritatea maghiară
Sfaturi pentru Ucraina și raționament vag: Ce-i în neregulă cu declarațiile Maiei Sandu
Pensiile ar putea fi anulate peste 15 ani în Ucraina - premier

Загрузка...