Acţiuni militare în Siria

Răspunsul kurzilor: vom forța armata turcă se retragă

63
(reînnoit 13:11 24.08.2016)
Reprezentanții kurzilor sirieni cer retragerea trupelor turcești. Ei au avertizat că în caz contrar îi vor „forța să se retragă”. În opinia lor, e vorba de o ocupație militară.

BUCUREȘTI, 24 aug — Sputnik. Kurzii din Siria cer retragerea imediată a trupelor turcești. În caz contrar ei priomit că îi vor forța să se retragă, a declarat pentru agenția Sputnik reprezentantul Partidului Kurd al Uniunii Democratice din Franța, Halid Isa.

Aceștia califică operațiunea militară turcă drept o ocupație militară.

"Turcia încearcă să transforme ocupația indirectă a Siriei în una directă. Cerem Turciei să-și retragă imediat trupele de pe teritoriul sirian și să înceteze susținerea grupărilor teroriste din Siria. În caz contrar îi vom alunga de pe teritoriul nostru", a declarat Isa.

Acesta nu a exclus izbucnirea unor ciocniri militare între armata turcă și kurzii din Siria.

Pe de altă parte reprezentatul Ministerului de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a cerut kurzilor să se retragă de pe malul de Vest al râului Eufrat. În caz contrar, împotriva lor "vor fi luate toate măsurile necesare".

Reprezentantul kurzilor sirieni de la Moscova, Abd Salam Ali, a declarat că grupările kurde nu se vor retrage de pe malul de Vest al Eufratului, în pofida cererii Turciei.

“Acestea sunt regiuni kurde, eliberate de kurzi prin lupte sângeroase cu teroriștii. De ce ar trebui să plecăm de aici la cererea Turciei? Turcia a pătruns ilegal în nordul Siriei și acum își impune condițiile”, a declarat pentru agenția RIA Novosti Abd Salam Ali, reprezentantul Partidului Uniunii Democratice ale kurzilor.

Presa turcă, care face referire la surse din forțele armate ale Turciei, afirmă că nu este vorba de o operațiune terestră în Siria, scopul forțelor turcești fiind deschiderea unui coridor pentru reprezentanții opoziției moderate turcești (minoritatea turcă din regiune) pentru "curățirea" orașului Jarabulus de teroriști.

63
Tagurile:
Operațiunea militară "Scutul Eufratului", Kurzi, Siria, Turcia, Turcia, Siria
Tematic
Tancurile turcești au intrat în Siria
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018

Situație tensionată între Iran și Israel după explozia de la bordul unei nave israeliene

25
Între Iran și Israel a început un schimb dur de acuzații după ce săptămâna trecută a avut loc o explozie la bordul unei nave israeliene aflate în Golful Oman, însă nici ripostele armate nu au întârziat să apară.

BRUXELLES, 1 mar – Sputnik. Reacția premierului Benjamin Netanyahu după explozia de la bordul navei israeliene a fost de a acuza Teheranul că se află în spatele incidentului. Explozia a avut loc joi pe nava MV Helios Ray, care plecase din portul saudit Dammam cu destinaţia Singapore. Deflagraţia a cauzat două găuri mari în pereţii navei.

Iranul a respins însă astăzi acuzaţiile lansate de premierul israelian: ''Respingem ferm această acuzaţie'', a spus Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

''Securitatea Golfului Persic este extrem de importantă pentru Iran şi nu le vom permite (israelienilor) să răspândească teamă în regiune prin asemenea acuzaţii. Regimul sionist ştie foarte bine că răspunsul nostru la chestiunile de securitate este mereu ferm şi precis'', a continuat reprezentantul diplomaţiei iraniene, adăugând că Israelul este sursa instabilităţii din regiune.

Dar disputa dintre cele două state nu pare a se opri la declarații. Benjamin Netanyahu a declarat pentru postul de radio Kan nu doar că el consideră Iranul responsabil pentru explozie, ci și că Israelul va riposta.

''Ştiţi care este politica mea. Iranul este cel mai mare inamic al Israelului. Sunt decis să ne apărăm. Îi lovim (pe iranieni) peste tot în regiune'', a amenințat Netanyahu.

Postul de radio Kan a precizat că interviul cu premierul Benjamin Netanyahu fusese înregistrat duminică noaptea, înainte ca Siria să acuze Israelul de lansarea unor rachete asupra părţii de sud a Damascului. Israelul nu a confirmat informaţia, dar anterior a anunţat că lansează frecvent acţiuni militare împotriva transporturilor iraniene de arme din interiorul Siriei.

Calendarul atacurilor cu rachete asupra Siriei indică însă o legătură cu explozia de la bordul navei israeliene, semn că Israelul a trecut la ripostă.

Nici Iranul nu se lasă mai prejos, el promițând din luna noiembrie că va da un răspuns ''calculat'' la uciderea unui expert de-ai săi în domeniul nuclear, de care a acuzat Israelul. Desigur că Guvernul israelian a respins aceste acuzaţii, așa cum și Iranul a respins acum acuzațiile Israelului referitoare la explozia de pe navă.

În continuare, este de așteptat că ostilitățile vor continua între părțile aflate în conflict, deocamdată însă sunt doar lovituri chirurgicale care nu iau proporții grave.

25
Tagurile:
Israel, Iran, Benjamin Netanyahu
Tematic
Lavrov: Rusia nu se va amesteca în relațiile dintre SUA și Iran
Asasinat în Iran – posibilă catastrofă internațională!
Discuții între Iran și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Загрузка...

Ultima oră: Sarkozy, condamnat la 3 ani

66
(reînnoit 15:37 01.03.2021)
Fostul președinte al Franței a fost condamnat la trei ani, dintre care doi ani - cu suspendare. E primul șef de stat francez condamnat cu executare.

BUCUREŞTI, 1 mart – Sputnik. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care unul în legătură cu cazul interceptărilor telefonice, scandal care a izbucnit în 2014, la doi ani după plecarea sa de la Palatul Élysée.

În acest caz, se punea problema dacă Nicolas Sarkozy a încercat, prin avocatul său Thierry Herzog, să-l ajute pe fostul înalt magistrat Gilbert Azibert să obțină un post în Monaco în schimbul informațiilor care îl priveau în afacerea Bettencourt.

Acuzarea s-a bazat în special pe schinburile telefonice dintre Sarkozy și Herzog printr-o linie telefonică înregistrată pe numele lui Paul Bismuth. Curtea penală a considerat în cele din urmă că s-a încheiat un „pact de corupție” între fostul președinte, acum în vârstă de 66 de ani, Herzog și G. Azibert, condamnați, de asemenea, la trei ani de închisoare, potrivit Sputnik France

De asemenea, Procuratura Națională Financiară (PNF) ceruse împotriva fostului preşedinte patru ani de închisoare, inclusiv doi ani, considerând că imaginea prezidențială a fost „deteriorată” de acest caz cu „efecte devastatoare”.

Nicolas Sarkozy are la dispoziție zece zile pentru a face apel. Din 17 martie, fostul preşedinte francez va apărea din nou în instanță, de data aceasta în dosarul Bygmalion, sub suspiciunea de finanțări ilegale ale campaniei sale din 2012.

66
Tematic
Sarkozy, la Moscova: „Rusia este din nou o putere mondială”
Sarkozy riscă din nou să ajungă după gratii. Ce acuzații i se aduc
Sarkozy „Occidentul este în declin”, „Africa și Europa au destine unite”

Загрузка...