rachetă

Amenintare sau intimidare? SUA își modernizează arma nucleară (FOTO)

16
(reînnoit 12:10 10.08.2016)
Statele Unite vor începe curând producția unei arme nucleare de ultima generație, care urmează să fie plasată în bazele militare din Europa.

CHIȘINĂU, 2 Aug — Sputnik. Departamentul Național al Securității Nucleare din SUA (NNSA) a autorizat demararea etapei de producere a armei nucleare modernizate B61-12, comunică RIA Novosti, cu referire la comunicatul oficial al instituției.

Lucrările la etapa de inginerie a programului au durat patru ani, iar lansarea producției în serie este planificată pentru anul 2020.

"În prezent bomba B61 reprezintă cea mai învechită componentă a arsenalului SUA. Programul de prelungire a resursei va prelungi viața sistemului cel puțin cu două zeci de ani", a declarat șeful NNSA Frank G. Klotz

B61 reprezintă arma termonucleară de bază ale forțelor nucleare strategice americane. Cea de-a 12-a versiune a bombei este elaborată pentru utilizarea atât de către bombardiere strategice, cât și de avioanele tactice. Se presupune că B61-12 va înlocui armele nucleare de versiunile 3,4,7 și 10, aflate în dotare a forțelor aeriene.

"Aceste programe de extindere a vieții acestor sisteme sprijină direct directiva președintelui Obama de menținere a factorului de descurajare nucleară în condiții de siguranță, apărare și eficiență, reducând în același timp dimensiunea arsenalului", a declarat secretarul pentru energie Ernest Moniz.

Din anul 2020, SUA planifică plasarea bombei B61-12 în bazele militare din Europa.

16

Загрузка...